Direct naar artikelinhoud
De dag van

Wat gebeurt er als je de nooduitgang van het vliegtuig opent?

Een beeld uit de film 'Airplane'.Beeld rv

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Flight Attendant Safety Professionals' Day.

“Dames en heren, hier spreekt uw stewardess. Wij excuseren ons voor het ongemak die deze tijdelijke luchtzakken hebben veroorzaakt. Er is geen enkele reden tot paniek. En trouwens: is er iemand aan boord die een vliegtuig kan besturen?” De comedy-klassieker Airplane! speelt, in al haar onnozelheid, in op een van de grootste fobieën van de moderne mens: een vliegramp. De kans dat u ook last van vliegangst hebt, is groot. Onderzoek wijst uit dat ongeveer één Belg op drie ermee kampt.

Gelukkig zijn er op die momenten dan nog de stewards en stewardessen die op automatische piloot uitleggen waar je de nooduitgangen terugvindt, hoe je een reddingsvest aantrekt en dat je eerst je eigen zuurstofmasker moet opzetten. In 99,9 procent van de gevallen houdt de flight crew zich voor de rest bezig met water, nootjes en ‘maaltijden’ uitdelen. Toch staan zij altijd paraat, mocht er alsnog gevaar opduiken. Dat wordt vandaag gevierd met Flight Attendant Safety Professionals' Day. Hulde!

Dat is vast niet wat Ann Christy bedoelde toen ze zong 'Dat heet dan gelukkig zijn / Een deur die plots open gaat'

Onze excuses

Toch kunnen zelfs deze gemantelpakte held(inn)en niet elke ramp voorkomen. Neem nu die beruchte nooduitgang. Wat gebeurt er als iemand die deur in het midden van de vlucht opendraait? Weinig goeds, zoveel is duidelijk. Iedereen in de buurt van die opening zou in het luchtruim worden gezogen. De temperatuur in het vliegtuig zou onder het vriespunt zakken en in het allerslechtste geval breekt het vliegtuig zelfs in twee, door het plotse verschil in luchtdruk. Dat is vast niet wat Ann Christy bedoelde toen ze zong 'Dat heet dan gelukkig zijn / Een deur die plots open gaat.'

Mocht u binnenkort nog op reis moeten vertrekken: nog even een geruststelling. Bovenstaande scenario is uitgesloten. Het is namelijk fysiek onmogelijk om een nooduitgang te openen tijdens een vlucht, door het immense verschil in luchtdruk binnen en buiten het vliegtuig. Pas op de begane grond kan je zo'n nooduitgang openen, indien nodig.

Onze excuses voor het ongemak. Hier is dus echt geen reden tot paniek.