donderdag 27 juni 2019 - Wielrennen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

BK in Gent

Jan-Pieter DE VLIEGER/ Guy VAN DEN LANGENBERGH

Met zes favorieten was titelstrijd nooit zo spannend

TITANENCLASH TEGEN DE KLOK

Uurrecordhouder Victor Campenaerts? Juniorenwereldkampioen Remco Evenepoel? Dauphiné-revelatie Wout van Aert? De Zwitserse verrassing Yves Lampaert? Of toch Lotto-boys Tim Wellens of Thomas De Gendt? Vandaag staan alle beste Belgische tijdrijders tegenover elkaar op het BK in Middelkerke. Hun coaches schatten hun kansen in.

 AFP

Winstkansen: 30%

Victor Campenaerts (27) Lotto-Soudal

Tijdritten gewonnen dit jaar:

19 maart, Tirreno-Adriatico (10 km)

Ereplaatsen:

- 2 juni, Giro (17 km): 2de

- 19 mei, Giro (34,8 km): 2de

- 5 mei, Ronde van Romandië (16.8 km): 2de

+ Coach Kurt Lobbestael: “Victor scoort heel goed in aerodynamica. Hij kan een positie heel lang vasthouden, voor het werelduurrecord hebben we dat geoptimaliseerd. Het BK-parcours is heel eerlijk: weinig technisch, met lange stukken rechtdoor. In het ideale scenario staat er in het tweede deel tegenwind. Victor is meestal sterk in de tweede helft van een tijdrit en met zijn positie kan hij makkelijk door de wind heen rijden.”

- “Ik ben er vrij zeker van dat er renners aan de start staan die een hoger vermogen kunnen trappen. Gelukkig is het niet het BK vermogen trappen, maar het BK tijdrijden. (lacht) Victor is heel goed in zijn vermogen om te zetten in snelheid. Hij komt uit een lange periode van competitie. Bij een korte tijdrit kan dat explosiviteit kosten, maar over 39 kilometer zou dat niet mogen spelen.”

Winstkans: 30%

 Photo News

Winstkansen: 5%

Tim Wellens (28) Lotto-Soudal

Tijdritten gewonnen dit jaar:

- 14 juni, Baloise Belgium Tour (9,2 km)

- 22 februari, Ruta del Sol (16,2 km)

+ Paul Van Den Bosch, coach Energy Lab: “Tim is altijd een goeie tijdrijder geweest. Hij is vroeger al negende (2015, nvdr.) en achtste (2018, nvdr.) geworden in de tijdrit van Parijs-Nice. En afgelopen winter is daar onder impuls van Kevin De Weert een extra focus bovenop gekomen. We hebben zijn positie aangepast en zijn materiaal geoptimaliseerd, tot de schoenovertrekken toe. Door al die dingen heeft Tim er een extra pakketje watts bijgekregen.”

- “Tim focust op tijdrijden, maar zijn training is er niet volledig op afgestemd. De tijdrittraining mag niet ten koste gaan van zijn andere kwaliteiten als renner. Er zullen op het BK renners aan de start staan die veel meer tijdrituren op de teller hebben. Tim heeft nog niet de ervaring om een lange tijdrit als die van het BK - 39 kilometer - te rijden om te winnen, om die focus zo lang vast te houden. De in-race coaching van Kevin De Weert, waar Tim zeer enthousiast over is, zal daarbij helpen.”

Winstkans: 5%

 BELGA

Winstkansen: 5%

Thomas De Gendt (32) Lotto-Soudal

Ereplaatsen:

2 juni, Giro (17 km): 3de

+ Paul Van Den Bosch: “Ik ben ervan overtuigd dat Thomas het BK kan winnen. Hij heeft enorme intrinsieke kwaliteiten als tijdrijder. In de voorbije Giro eindigde hij derde, maar twee seconden trager dan Campenaerts. In het verleden (2011 en 2013, nvdr.) heeft hij podium gereden in grote tijdritten in de Tour. Net als Tim Wellens heeft ook hij gewerkt aan zijn fietspositie en materiaal. Thomas kan ook heel goed indelen, vorig jaar lag hij op het BK bij het laatste derde nog acht seconden achter op Campenaerts. Aan de meet waren dat nog amper twee seconden.”

- “Thomas zat het voorbije weekend nog in de Vogezen. Dat toont aan waar zijn trainingsfocus op dit moment ligt. Hij bereidt zich voor om zo goed mogelijk te zijn in de Tour, daarom heeft hij niet specifiek getraind op de tijdritfiets. Als ik me beperkt tot de Lotto-Soudal-renners, dan is de volgorde in specifieke tijdritfocus: Victor-Tim-Thomas. De ultieme tijdrijder zou de focus van Victor combineren met de natuurlijke aanleg van Thomas.”

Winstkans: 5%

 GodingImages/PA Images

Winstkansen: 25%

Wout van Aert (24) Jumbo-Visma

Tijdritten gewonnen dit jaar:

12 juni, Critérium du Dauphiné (26,1 km)

+ Coach Mathieu Heijboer: “De kwaliteiten van Wout als crosser vertalen zich goed naar een tijdrit: hij heeft een enorme motor en kan ontzettend lang een hoog vermogen trappen. Daarin zal hij beter scoren dan Victor Campenaerts. Daarbij komt zijn hoge techniciteit: in bochten laat Wout niks liggen op de concurrenten. Niet toevallig was hij in de tijdrit in de Dauphiné de snelste in de afdaling.”

- “Na het voorjaar hebben we de aerodynamica van Wout bijgewerkt. Schouders smaller, ellebogen naar binnen. Maar hij blijft een heel lange renner, gespierd, met brede schouders. Hij moet wel veel vermogen trappen. Het parcours in Middelkerke heeft veel lange stukken rechtdoor. Wout heeft nog niet de ervaring van de echte tijdrijder om de focus en positie lang vast te houden. Op een technisch parcours is dat makkelijker, omdat je echt van bocht naar bocht rijdt. In de volgwagen gaan we er alles aan doen om hem in de tunnel te houden.”

 Winstkans: 25%

 BELGA

Winstkansen: 10%

Remco Evenepoel (19) Deceuninck-Quick Step

Ereplaatsen:

- 14 juni, Baloise Belgium Tour (9,2 km): 4de

- 29 januari, Vuelta a San Juan (12 km): 3de

- Wereldkampioen tijdrijden bij de junioren

+ Coach Koen Pelgrim: “Met zijn 1m73 is Remco bijzonder aerodynamisch. Hij haalde bij testen het kleinste weerstandsoppervlak dat we ooit hebben gemeten bij een renner. En hij combineert dat met een grote motor. Remco komt uit een periode met veel koersen, maar ook met veel tijdrijden. Een individuele tijdrit in de Baloise Belgium Tour, twee ploegentijdritten in de Hammer Series van Stavanger en Limburg. De voorbije week heeft hij ook nog specifiek op de tijdritfiets getraind.”

- Een heuvelachtiger parcours had hem een voordeel gegeven, maar Middelkerke moet hem ook liggen. Vlak met lange stukken rechtdoor is meer op zijn maat dan kort en explosief. Hij heeft wel nog nooit een tijdrit van 39 kilometer gereden en heeft dus niet de ervaring om zo’n lange inspanning in te delen, maar daarom hebben we een duidelijk plan opgemaakt.”

Winstkans: 10%

 BELGA

Winstkansen: 25%

Yves Lampaert (28) Deceuninck-Quick Step

Tijdritten gewonnen dit jaar:

22 juni, Ronde van Zwitserland (19,2 km)

Ereplaatsen:

- 19 maart, Tirreno-Adriatico (10 km) 5de

- 22 maart, Ronde van de Algarve (20, 3 km): 3de

+ Coach Koen Pelgrim: “De sterkte van Yves is het grote vermogen dat hij kan trappen. In testen van twintig of veertig minuten haalt hij bijzonder hoge waardes. Afgezet tegen andere renners van zijn postuur zit hij daarin in het hoogste segment van de World Tour. Rohan Dennis kloppen in Zwitserland, dat doe je niet zomaar. Wat geldt voor Remco, geldt ook voor Yves: met de Hammer Series in Limburg en de Ronde van Zwitserland heeft hij veel competitie gehad op de tijdritfiets.”

- “In vergelijking met andere renners is Yves minder aerodynamisch zijn. Vorig jaar hebben we bij testen in de windtunnel zijn positie bijgestuurd: Yves had de neiging om zijn hoofd omhoog te brengen, zeker bij heel zware inspanningen. Dat is nu verholpen. Het parcours had voor hem iets technischer mogen zijn: hij heeft een goeie bochtentechniek en houdt van ritmeveranderingen.”

Winstkans: 25%

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws