Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. Israël bevestigt dat zijn troepen actief zijn in het centrum van Rafah • Pro-Palestijnse betoging aan Amerikaanse ambassade in Brussel

Een rookwolk stijgt op na een Israëlische luchtaanval op Rafah (31 mei).Beeld AFP

De strijd tussen Israël en Hamas is geëscaleerd sinds de bloedige aanval door Hamas op 7 oktober 2023. Intussen slaat het conflict over naar andere gebieden van het Midden-Oosten, zoals Iran, Libanon en Jemen. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Interview. Deze Joodse student neemt deel aan uniefbezetting tegen oorlog in Gaza: ‘Ik heb me nergens meer welkom gevoeld dan hier’

• Reportage. UGent doet toegeving, studenten wijken niet: ‘Dit is een begin, en het toont dat protest loont’

• Achtergrond. ‘Ik kom niet meer op de campus. Ik weet dat het gevaarlijk is’: Joodse studenten over de protesten

Tijdlijn. ‘De Nakba duurt tot vandaag voort’: tijdlijn van het Israëlisch-Palestijns conflict.

Live

  1. Honderden pro-Palestijnse manifestanten betogen aan Amerikaanse ambassade in Brussel

    Honderden pro-Palestijnse manifestanten zijn vrijdag vanaf 16.00 uur aan het betogen aan de Amerikaanse ambassade in Brussel. De betoging wordt georganiseerd door verschillende organisaties, waaronder de organisatie voor internationale solidariteit Intal en de Association Belgo-Palestinienne. Volgens de politie zijn er 300 betogers aanwezig, al stromen er nog mensen toe.

    In tegenstelling tot de betogingen aan de Israëlische ambassade is er toestemming gegeven voor de betoging vrijdag. Toch is de politie massaal aanwezig met een waterkanon, politieagenten in gevechtsuitrusting en verschillende politiecombi's. De politie controleert de zakken van betogers op voorwerpen die mogelijks als wapen kunnen dienen. De betoging verloopt vredig. De toon wordt gezet met trommels en pro-Palestijnse leuzen.

    Beeld BELGA

    De manifestanten betogen aan de ambassade van de Verenigde Staten vanwege "de medeplichtigheid" van de Verenigde Staten aan de "genocide in Palestina". Ze hekelen dat president Biden na het bombardement op het vluchtelingenkamp in de Palestijnse stad Rafah afgelopen weekend stelde dat er voor de VS vooralsnog geen rode lijn overschreden werd, en dat de VS hun veto gesteld hebben in de stemming in de VN-Veiligheidsraad om Palestina te erkennen als volwaardig lid van de VN. Ook de Amerikaanse wapenleveringen aan Israël zijn een doorn in het oog.

    Ook de Belgische federale overheid wordt bekritiseerd door de betogers, omdat België vooralsnog geen duidelijk standpunt inneemt over een mogelijke erkenning van Palestina als staat.

  2. EU zet defensieminister Iran op sanctielijst om leveringen aan Hamas en Rusland

    De Europese Commissie heeft de Iraanse minister van Defensie, Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani, op de sanctielijst gezet. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de Iraanse leveringen van drones aan Rusland én de levering van raketten aan groepen "die de vrede en veiligheid in het Midden-Oosten en de Rode Zee te ondermijnen".

    Daarmee wordt onder meer gedoeld op Hamas, de Jemenitische Houthi’s en de Libanese beweging Hezbollah. Rusland maakt bij de oorlog in Oekraïne veelvuldig gebruik van Shahed-drones uit Iran.

    De Commissie voegt bovendien zes personen en drie organisaties toe aan de sanctielijst. Het gaat onder meer om de marine van de Revolutionaire Garde en een bedrijf dat drones produceert.

    Redactie/ANP 

  3. Israël bevestigt dat zijn troepen actief zijn in het centrum van Rafah

    Het Israëlische leger zegt dat zijn troepen actief zijn in het centrum van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Eerder deze week maakte persagentschap Reuters hier al melding van op basis van getuigenverslagen.

    Israël zegt dat zijn troepen in het centrum van Rafah raketlanceerinstallaties en tunnels van Hamas hebben ontdekt. Ook zou Israël een wapenopslagplaats van Hamas hebben ontmanteld.

    Begin mei startte het Israëlische leger een offensief in Rafah. Inwoners van de Gazastrook waren de afgelopen maanden massaal naar die stad gevlucht, weg van gevechten in andere delen van het kustgebied. Israël heeft aangegeven de extremistische Palestijnse beweging Hamas ook in Rafah te willen uitschakelen.

    Rookwolken stijgen op boven Rafah na een Israëlische luchtaanval op donderdag. Beeld AFP
  4. UGent wil alle samenwerkingen met Israëlische instellingen stopzetten

    De UGent wil alle samenwerkingen met Israëlische instellingen stopzetten. Dat communiceert de Gentse universiteit donderdagnacht na afloop van een lange vergadering door haar mensenrechtencommissie. "De UGent wil niet betrokken zijn bij de zeer zware mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationale recht die vastgesteld worden in Gaza", zegt rector Rik Van de Walle na het advies.

    Toch blijft het UFO-gebouw in Gent voorlopig bezet. De actievoerders verzetten zich tegen de beslissing van de mensenrechtencommissie om de banden met zes Israëlische bedrijven te behouden.

    Lees hier meer.

  5. VK en VS voeren luchtaanvallen uit op verschillende regio's in Jemen

    In verschillende gebieden in Jemen zijn donderdagavond luchtaanvallen uitgevoerd, melden getuigen en lokale media. Het gaat om een 'gezamenlijke operatie' van de VS en het Verenigd Koninkrijk om de militaire capaciteiten van Houthi-rebellen 'te ondermijnen', aldus het Britse ministerie van Defensie.

    De aanvallen waren onder meer gericht op hoofdstad Sanaa en havenstad Hodeida, net als op telecommunicatie-infrastructuur in de stad Taez.

    "Britse troepen namen deel aan een gezamenlijke operatie met Amerikaanse troepen om de militaire capaciteiten van de Houthi's te ondermijnen, die aanvallen blijven uitvoeren op de internationale scheepvaart in de Rode Zee en de Golf van Aden", zei het Britse ministerie in een korte verklaring.

  6. Hamas wil pas opnieuw onderhandelen wanneer Israël stopt met strijd in Gaza

    De extremistische Palestijnse beweging Hamas heeft donderdagavond gezegd dat het pas opnieuw naar de onderhandelingstafel wilt terugkeren wanneer Israël stopt met zijn strijd in Gaza. Hamas zegt de bemiddelaars - Qatar, Egypte en de VS - hierover te hebben ingelicht.

    Hamas stelt in een verklaring dat het klaar is om een "allesomvattende overeenkomst" te sluiten, ook over de ruil van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen. Dan moet wel eerst "de oorlog en de agressie tegen ons volk in Gaza" eindigen, zegt de groep.

    Hamas en de andere Palestijnse facties weigeren verder te onderhandelen in "een context van agressie, moord, blokkades, hongersnood en genocide op ons volk", klinkt het.