© atv

ASSISEN. Kwiatkowski krijgt 30 jaar cel voor doodsteken vriendin, en steekt duim op bij horen strafmaat: “Super”

Krzysztof Kwiatkowski is vrijdag door de Antwerpse assisenjury veroordeeld tot 30 jaar opsluiting voor het doodsteken van zijn vriendin Halina op 12 december 2020 in haar appartement in de Memlingstraat in Antwerpen. De jury zag geen verzachtende omstandigheden. “Super”, zei hij cynisch, en stak zijn duim omhoog.

Maaike Floor

De jury was bijna 3,5 uur in beraad om de straf te bepalen voor Krzysztof Kwiatkowski. Ze hield rekening met het leed dat werd toegebracht aan de familie van Halina Marciniak, de ernst van de feiten en zijn ongunstige strafregister.

“Hij gebruikte buitensporig en disproportioneel geweld. Hij heeft geen lessen getrokken uit zijn veroordelingen en geen werk gemaakt van zijn alcoholprobleem. Hij is zich niet bewust van die problematiek en de impact ervan. Dat maakt de prognoses voor de toekomst somber. De kans op nieuw gewelddadig gedrag is om die reden hoog, ook door zijn persoonlijkheid, die gekenmerkt wordt door narcistische trekken, gevoeligheid voor krenking en een agressieve lading.”

LEES OOK. 28 jaar cel gevorderd voor Poolse bouwvakker die zijn vriendin doodstak: “Brutaliteit van feiten weegt zwaar door”

Twee jaar hoger

De uitgesproken straf is de maximumstraf en lag twee jaar hoger dan de 28 jaar die advocaat-generaal Ken Witpas had gevorderd. Toen voorzitter Dirk Thys Kwiatkowski meedeelde dat hij vijftien dagen had om in beroep te gaan, zei hij: “ik luister niet meer”. De voorzitter sprak hem erna toch nog even toe. “U bent veroordeeld voor een van de ergste misdrijven die wij in ons strafrecht kennen. U hebt een medemens het leven benomen en u hebt een zware bestraffing gekregen. U hebt de motieven van de jury kunnen horen. We kunnen alleen hopen dat u van uw opsluiting gebruik zal maken om aan uw persoonlijkheid en uw problematiek te werken. Dertig jaar opsluiting is een zware straf, maar er blijven mogelijkheden bestaan voor de toekomst. Het zal aan uzelf zijn om die mogelijkheden te benutten.”

Pure horror

Voor advocaat-generaal Ken Witpas, die dus 28 jaar cel had gevorderd, woog de brutaliteit van de feiten zwaar door. “Halina is naakt leeggebloed op de koude grond. De nabestaanden hebben geen enkel antwoord gekregen op hun vragen. Wat een mooi liefdesspel hoorde te zijn, eindigde in pure horror. Na de feiten liet hij haar een tijd liggen, deed een korte wasbeurt om de sporen te wissen en begon een verzonnen verhaal af te steken. Hij uitte verdachtmakingen op onschuldige mensen en sleepte ons mee in een Cluedo-spel. Pas op, hij mag voor zichzelf slaapliedjes zingen, maar dan moet hij wel de consequenties aanvaarden. 1253 dagen na de feiten hebben we nog geen woord van spijt gehoord uit zijn mond.”

Advocaten Janou Riemis en Bart Vosters hadden een straf van 21 jaar cel voorgesteld en vroegen om rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van Krzysztof Kwiatkowski. “Het gebruik van alcohol en wodka was genormaliseerd in zijn omgeving. Voor de feiten had hij nooit in de gevangenis gezeten. De psychiater schatte het risico op nieuwe feiten ook laag in. De strafuitvoeringsrechtbank kan hem voorwaarden opleggen, zoals het verbieden van alcoholgebruik. Geef hem een kans om zich te bewijzen voor de toekomst.” Zelf vroeg Kwiatkowski de jury ook om hem zo mild mogelijk te straffen.

Dat deed de jury dus niet, hij werd veroordeeld tot de maximumstraf. In 2035 mag hij op zijn vroegst de voorlopige invrijheidsstelling aanvragen bij de strafuitvoeringsrechtbank.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen