Jan Jambon tijdens een van de eerste vergaderingen met de huidige Vlaamse regering in 2019
Foto: Belga

Vlaams minister-president Jambon wil er 5 jaar bijdoen: "Als men mij dat vraagt, heel graag"

Als het van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) afhangt, kan de huidige Vlaamse regeringscoalitie van N-VA, CD&V en Open VLD door na de verkiezingen. Ook een nieuwe termijn als minister-president ziet hij wel zitten, als de kiezer dit ten minste toelaat. Dat zal pas blijken na de verkiezingen van 9 juni, als de huidige centrumrechtse coalitie al dan niet haar meerderheid behoudt.

Jan Jambon is naar eigen zeggen "tevreden en trots" over wat zijn Vlaams regering heeft gepresteerd. Hij wijst erop dat het regeerakkoord volledig is uitgevoerd en dat elk politiek probleem dat zich de afgelopen legislatuur heeft aangediend ook is opgelost. Al geeft hij toe dat er ook moeilijke momenten zijn geweest.

Met deze regering hebben we dat centrumrechtse beleid waarvoor we staan kunnen uitvoeren

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

De afgelopen 5 jaar bleek meer dan eens dat ministers uit de Vlaamse regering al vechtend over straat rolden. Maar volgens de minister-president was dat minder erg dan het eruitzag. Meningsverschillen krijgen volgens hem buitenmatig veel aandacht in de media, terwijl dat veel minder gebeurt als er beslissingen worden genomen.

Desondanks kan deze ploeg voor wat Jambon betreft verder. "Omdat we met deze regering dat centrumrechtse beleid waarvoor we staan, hebben kunnen uitvoeren", zegt hij in Villa Politica. We zijn geconfronteerd met een aantal externe crisissen die niet te voorzien waren, het regeerakkoord hebben we bijna volledig uitgevoerd, wat tamelijk uitzonderlijk is."

"En er zijn natuurlijk moeilijke momenten geweest, maar we hebben die altijd kunnen oplossen. We zijn altijd weer schouder aan schouder kunnen gaan staan om de volgende problemen op te lossen."

Dat laatste geldt voor hem ook voor de premie voor een goedkopere elektrische wagen, waarvoor meer geld moet worden uitgetrokken omdat het budget voor dit jaar al is uitgegeven. Dat zal volgens hem door de regering worden bekeken. "Daar zijn afspraken over gemaakt, en die moeten nagekomen worden."

Tweede termijn als minister-president?

Zichzelf opvolgen aan het hoofd van een nieuwe Vlaamse regering, daar zegt Jan Jambon niet nee tegen.

Het is eerst aan de kiezer om de kaarten te leggen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

"Als men mij vraagt om dat te doen, zal ik dat zeker heel graag verder doen", aldus de minister-president. "Maar bescheidenheid is nu op zijn plaats en het is eerst aan de kiezer om de kaarten te leggen en dan moeten we de dag erna kijken wat mogelijk is."

Bekijk: Jan Jambon stelt zich naar eigen zeggen bescheiden op en wacht het oordeel van de kiezer af.

Videospeler inladen...

Veel werk voor de boeg op laatste dag

Maar een maand en een dag voor de verkiezingen is het Vlaams Parlement toe aan zijn laatste zittingsdag. Er liggen een 30-tal voorstellen of ontwerpen van decreet op tafel waarover moet worden gestemd, na het gebruikelijke vragenuurtje.

"De regering blijft in functie tot aan de verkiezingen, maar we zitten nu wel in voorzichtige zaken", zegt Jambon. Dat 'voorzichtige' heeft te maken met het feit dat de Vlaamse regering na de laatste plenaire vergadering van vandaag niet meer door het parlement wordt gecontroleerd. 

Strikt genomen kan dat nog, want het Vlaams Parlement is een legislatuurparlement dat voor 5 jaar is verkozen. De komende dagen vinden trouwens ook nog enkele commissievergaderingen plaats.

Meest gelezen