© BELGA

© Frank Bahnmuller

thumbnail: null
thumbnail: null

Vanhaezebrouck kan weg bij AA Gent voor drie maanden loon

Het Gentse bestuur wil vandaag van Hein Vanhaezebrouck duidelijkheid over of hij nu zelf denkt aan op­stappen na de 6 op 24 of niet. Dat kan vrij eenvoudig, want volgens het arbeidsrecht volstaat het voor Hein om twaalf weken loon te betalen om zijn vrijheid te bekomen. Dan ligt de weg naar Anderlecht open. Al houdt RSCA-manager Herman Van Holsbeeck de boot stevig af door te zeggen dat paars-wit momenteel nog steeds ­volop de kaart Frutos trekt.

MIchaël Van Damme en Jürgen Geril

Hein Vanhaezebrouck leidde gisterochtend gewoon de training van AA Gent. Hij verliet rond 14.45 uur het oefencomplex, maar zelfs de spelers vroegen zich af wat er nu eigenlijk speelt met Anderlecht. Waarom verklaarde hun trainer na de nieuwe nederlaag tegen Zulte Waregem dat hij “eens goed moest nadenken over alles”? Zit daar – via zijn manager Mogi Bayat – een bewuste strategie achter?

Ook het Gentse bestuur kreeg nog geen definitief antwoord. Het wekelijkse overleg tussen voorzitter Ivan De Witte, manager Michel Louwagie en Hein Vanhaezebrouck werd door de drukke agenda’s van gisteren namelijk opgeschoven naar vandaag. Sowieso is De Witte niet van plan om Vanhaezebrouck te ontslaan, want dan moet Gent hem wettelijk 26 weken loon uitbetalen. Dat is wel substantieel minder dan de eerder genoemde 2 miljoen euro, maar toch nog een fors bedrag. De Witte rekent erop dat Hein het tij nog kan/wil keren.

Maar gelooft Vanhaezebrouck daar zelf nog in? Alle coaches hebben tegenwoordig een bediendecontract van bepaalde duur. Rekening houdend met zijn anciënniteit, volstaat het voor Hein om twaalf weken of drie maanden loon te betalen (inclusief premies en voordelen in natura) om zichzelf vrij te kopen. Een som die een club als Anderlecht hem gemakkelijk kan toeschuiven via het tekengeld. Vanhaezebrouck moet dan wel bereid zijn om zijn ontslagpremie – die hij zou krijgen als Gent hem zijn C4 geeft – te laten vallen.

Al hopen de Buffalo’s toch dat Hein Vanhaezebrouck loyaal blijft na alle steun die ze hem de afgelopen crisisweken hebben gegeven.

Tegelijkertijd bestaat natuurlijk de vrees dat Mogi Bayat aan het manoeuvreren is om de gevoelige overgang te bewerkstelligen met zo weinig mogelijk imagoschade voor alle partijen. Lag daar de basis voor Vanhaezebroucks uitspraak van zondag, dat hij misschien niet meer het voetbal kan leveren dat de Gentse supporters verdienen?

Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck smoorde dat alvast in de kiem in het online-voetbalprogramma Vista. “De klasse van Hein is dat noch hijzelf, noch Mogi Bayat al iets ondernomen heeft om zichzelf te profileren bij Anderlecht”, aldus Van Holsbeeck. “Veel andere trainers zouden in die omstandigheden het voetbalmilieu bespelen om bij ons binnen te raken, maar dat doet Vanhaezebrouck niet. Die behoudt zijn waardigheid.”

Waterkansje voor Frutos

Paars-wit zelf onderneemt voorlopig geen stappen en in de Ghelamco Arena geven ze ook toe dat ze nog geen toenaderingspogingen van Anderlecht opmerkten. “Wij doen niets”, vervolgde Van Holsbeeck. “We wachten, we kijken en vandaag geven we volop de kans aan Nicolas Frutos. Dat is een jonge coach die nog enkele lessen moet leren, maar zijn trainingen waren tot nu toe top. Hij heeft persoonlijkheid, kent het DNA van Anderlecht en streeft voor dominant voetbal. Na Standard zondag zullen we een eerlijke, objectieve analyse maken van Nico. Daarin zullen we de resultaten meenemen, maar ook kijken hoe hij de spelersgroep managet en keuzes maakt tussen bijvoorbeeld Boeckx of Sels, Kums of Trebel… Hoe meer hij wint, hoe beter voor Frutos, natuurlijk. Al blijft goed voetbal ook belangrijk.”

Toch lijkt de kans nog steeds erg klein dat Anderlecht na Standard doorgaat met de Argentijn. Daar was Van Holsbeeck van in het begin al erg duidelijk in. Alleen rijst de vraag: wat als Frutos morgen wint van Celtic en blijft uitroepen dat dit zijn moment is om RSCA-trainer te worden? Kun je hem dan volgende week nog degraderen tot assistent? “Die problemen zullen we oplossen als ze zich stellen”, besloot Van Holsbeeck.

Hein Vanhaezebrouck blijft dus de grote wenstrainer van Anderlecht, maar de bal ligt vooral in het kamp van Vanhaezebrouck zelf. Als hij naar het Astridpark wil verhuizen, zal hij zelf het initiatief moeten nemen om de weg naar Brussel open te gooien. De Buffalo’s zouden vandaag dan weer veel liever naar de buitenwereld communiceren dat hun succestrainer echt voor hen kiest.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer