Direct naar artikelinhoud

Wachttijden abortuskliniek lopen op; nood vooral hoog bij 'late abortus'

Door aanhoudende problemen bij abortusklinieken van Casa moeten honderden Nederlandse vrouwen langer dan gebruikelijk wachten op een abortus. De nood is vooral hoog bij vrouwen die al 18 weken of langer zwanger zijn en een 'late abortus' nodig hebben.

Het behandelbed van een abortuskliniekBeeld Frank Muller

Een van de drie gespecialiseerde klinieken die deze late abortussen uitvoeren, is door een reorganisatie en gedeeltelijk faillissement van Casa (Centra voor anticonceptie, seksualiteit en abortus) gestopt. Daarnaast zijn nog drie Casa-klinieken gestopt met abortussen en kampen er twee met onderbezetting. De twee klinieken die nog wel late abortussen uitvoeren hebben hierdoor met een grote toename van patiënten te maken.

Over de problemen vond maandagmiddag overleg plaats tussen minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid en de directies van abortusklinieken. Schippers heeft daar gezegd dat ze op korte termijn een werkgroep opricht om de continuïteit van abortuszorg te waarborgen.

Die continuïteit kan niet worden gegarandeerd zolang onduidelijk is wanneer de onderbezette abortusklinieken van Casa weer volledig zullen functioneren, zegt Thea Schipper, directeur van de Beahuis & Bloemenhovekliniek in Heemstede, een van de twee klinieken die nog late abortussen uitvoeren. Haar kliniek kampt momenteel met grote drukte. 'Normaal gesproken behandelen we vijftien vrouwen per dag, dat zijn er nu twintig.' Om de drukte het hoofd te bieden is de kliniek een extra dag open en zijn de openingstijden verruimd.

Bij de Beahuis & Bloemenhovekliniek krijgen vrouwen die al 19 weken zwanger zijn te horen dat ze nog één of twee weken moeten wachten, terwijl artsen na 22 weken geen abortus meer uitvoeren. Dat leidt tot bezorgde en boze vrouwen, die smeken om een hoger plekje op de wachtlijst, uit vrees dat ze de 22 weken overschrijden, vertelt Schipper. Die situatie heeft zich nog niet voorgedaan, onder meer door vrouwen die korter zwanger zijn langer te laten wachten.

Ook bij het Vrelinghuis in Utrecht, de andere kliniek waar late abortussen worden uitgevoerd, is het drukker dan normaal, al is de situatie minder urgent dan bij de Beahuis & Bloemenhovekliniek. Dat zegt directeur Leo Querido.

De wachtlijsten zijn ontstaan door financiële en organisatorische problemen bij abortusorganisatie Casa, waar de helft van de jaarlijkse 31 duizend Nederlandse abortussen werd uitgevoerd. Door een reorganisatie en gedeeltelijk faillissement worden in vier van de zeven Casa-klinieken geen 'instrumentele' abortussen', waarbij een operatie vereist is, meer uitgevoerd. Daaronder ook de vestiging in Leiden, waar late abortussen werden uitgevoerd.

Van de drie Casa-klinieken die nog wel instrumentele abortussen uitvoeren, kampen die in Amsterdam en Rotterdam met een personeelstekort. Werknemers van de klinieken waren in dienst van een andere organisatie van Casa, die op 8 augustus failliet is gegaan. Ook is een deel van het personeel vertrokken toen de reorganisatieplannen bekend werden. Casa is druk bezig met het aannemen van nieuwe arbeidskrachten, verzekert Ron Leenders, het enige bestuurslid. 'Maar het duurt nog zeker tot halverwege 2018 voordat de klinieken in Amsterdam en Rotterdam weer volledig zullen functioneren.'

Vrouwen smeken om een hoger plekje op de wachtlijst, uit vrees dat ze de 22 weken overschrijden