Luister naar

Buddy wordt vriend

Nieuws
Hoe is het om als vluchteling hier je bestaan te moeten opbouwen? Journalist Michiel Steenwinkel werd via de organisatie DelftseBuur buddy van de Syriër Ayham Jabri. Dit is het slot van een serie over hun ontmoetingen. Eerdere afleveringen stonden in de krant van 11, 21 en 29 juli, 15, 24 en 29 augustus en 5 en 12 september.
Hoe is het om als vluchteling hier je b..
dinsdag 26 september 2017 om 03:00

Ik loop met Ayham tussen de scholieren door in het gebouw van het ROC in Delft. De school is een van de plekken waar statushouders taalles krijgen. We stappen een klein lokaal binnen waar een vriendelijke docente klaar zit voor een beamerscherm. De tafeltjes zijn in een grote u-opstelling gezet. Vier dagen in de week zit ­Ayham hier met een groep ­Syriërs en Eritreeërs.

Argwanende blikken volgen mij vrijwel direct. Het wordt me snel duidelijk dat ik geen foto’s mag maken. Eritreeërs zijn doodsbang dat de geheime dienst uit hun vaderland hen ergens op internet ziet. Er gaan verhalen rond over familieleden die thuis om die reden vervolgd worden door hun eigen overheid.

Het verbaast me dat mensen uit heel verschillende culturen hier in één klasje zitten. Zeker omdat Eritreeërs doorgaans een veel lager opleidingsniveau hebben dan Syriërs. Als de les begint, moet ik vertrekken. Ik loop langs nog een lokaal vol statushouders. Allemaal mensen die drie jaar krijgen om hun inburgeringsexamen te halen. Je mag daarvoor tienduizend euro lenen. Haal je het papiertje binnen de drie jaar, dan wordt je schuld kwijtgescholden.

Een paar weken later vertelt Ayham mij dat hij stopt met school. ‘Ik leer te weinig’, zegt hij. ‘Als ik werk en de hele dag met collega’s praat, leer ik meer.’ Ik denk dat dit zeker geldt voor spreekvaardigheid. ‘Maar lezen en schrijven leer je toch beter op school’, zeg ik hem.

Intussen besteedt Ayham zijn tijd aan het vinden van betaald werk. Dat blijkt niet mee te vallen.

We bekijken talloze vacatures voor ongeschoold werk en praten over de toekomst. Hij wil een groter huis en een mooie auto. Dan is het belangrijk dat hij straks z’n papieren heeft. Ayham weet dat zelf heel goed.

Op een dag krijg ik een WhatsAppberichtje: Hij kan aan de slag kan bij een fastfoodketen. In gedachten zie ik het hem zo doen. Ook wil hij op een andere school verder met z’n taallessen. ‘Studeren, werken en sporten!’ En vrijwilligerswerk bij de scouting wil hij ook blijven doen. Ayham krijgt het nog druk. ‘Heb je nog wel tijd voor mij’, vraag ik hem met een knipoog. ‘Sowieso‘, luidt het antwoord. Ik denk dat ­Ayham zijn weg in Nederland wel zal vinden. Het buddyschap is een vriendschap geworden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.