Direct naar artikelinhoud
Video

Bekijk hier exclusief de trailer van ‘Zagros’

Met Zagros heeft Sahim Omar Kalifa, de Belgisch-Koerdische regisseur van de internationaal bejubelde kortfilm Baghdad Messi, zijn eerste langspeelfilm klaar. De film gaat weldra in première op Film Fest Gent, maar bij De Morgen kunt u als eerste de trailer bekijken.

Een Koerdische schaapherder gaat gebukt onder de geruchten dat zijn zwangere vrouw hem ontrouw zou zijn. Hij ontvlucht de roddels van zijn dorpsgenoten en volgt zijn vrouw naar België, maar de twijfel verdwijnt niet. “Het is een film over een man die moet kiezen tussen zijn vrouw en zijn traditie”, vat regisseur Sahim Omar Kalifa zijn langspeeldebuut Zagros, dat weldra in première gaat op Film Fest Gent, samen.

De Belgisch-Koerdische filmmaker wierp eerder hoge ogen met zijn kortfilms, zoals Land of the Heroes (2011), Baghdad Messi (2012) en Bad Hunter (2013). Vooral Baghdad Messi werd over de hele wereld op lovende kritieken onthaald, en viel verscheidene keren in de prijzen. De film schopte het maar net niet tot een Oscarnominatie.

“Omdat we met die kortfilms zo veel prijzen hebben gewonnen – 98 in totaal, denk ik – lagen de verwachtingen voor mijn langspeelfilm meteen erg hoog”, vertelt Kalifa. “Het is heel spannend geweest, maar ook een heel leerrijke ervaring. Na vier kortfilms dacht ik dat ik alles onderhand wel wist, maar ik heb hier nog heel veel van geleerd. Het was ook de eerste keer dat ik met zo’n uitgebreide en professionele crew kon werken, en met een professionele cast. Dat was echt nodig: Zagros is echt een acteursfilm.”

Feyyaz Duman in 'Zagros', van regisseur Sahim Omar Kalifa.Beeld Cinéart

Niet autobiografisch, wel persoonlijk

Een acteursfilm die wel wat voeten in de aarde heeft gehad. “We hebben geen vertraging opgelopen, maar het was een hele klus om de juiste opnamelocatie te vinden. De scènes in Koerdistan wilden we eigenlijk ter plaatse draaien, maar dat bleek onmogelijk, omwille van de politieke situatie in Turkije. De laatste twee-drie jaar is Turks-Koerdistan een hel geworden, en het was onmogelijk om daar zes weken neer te strijken met een filmploeg. We wilden de cast en de crew niet in een onveilige positie brengen. Uiteindelijk hebben we die scènes in Griekenland opgenomen: het landschap daar lijkt erg op dat van Koerdistan.”

Landschappen die prachtig in beeld werden gebracht door Ruben Impens, de vaste director of photography van De helaasheid der dingen-regisseur Felix van Groeningen. “Na Baghdad Messi is Ruben me komen vertellen dat hij fan was van mijn kortfilms”, herinnert Kalifa zich. “Ik was nogal onder de indruk, omdat hij zo’n geweldige cameraman is. Nadat hij het scenario van Zagros had gelezen, heeft hij zelf aangegeven dat hij wilde meewerken. Natuurlijk heb ik ja gezegd.”

'De scènes in Koerdistan wilden we eigenlijk ter plaatse draaien, maar dat bleek onmogelijk, omwille van de politieke situatie in Turkije'
Sahim Omar Kalifa

Onvermijdelijk roept Zagros ten slotte ook herinneringen op aan Kalifa’s eigen levensverhaal: de filmmaker ontvluchtte als twintiger Iraaks-Koerdistan na de moord op drie van zijn broers. Dat de Koerdische Zagros in een vrachtwagen naar België stapt, echoot de tocht van Kalifa zelf. “Als ik een film maak, ligt die altijd dicht bij mijn eigen leven. Maar het is geen autobiografische film”, benadrukt de regisseur. “Ik heb veel dingen die in de film terugkomen dan wel zelf meegemaakt, maar dit is níet het verhaal van Sahim.”

De poster van 'Zagros'.Beeld Cinéart

Zagros gaat op 16 oktober in première op Film Fest Gent en draait vanaf 15 november in de bioscoop.