Direct naar artikelinhoud

Grote Koerdische meerderheid zegt ja tegen afscheiding Noord-Irak

Bij het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in de Koerdische regio in Noord-Irak tekent zich een grote meerderheid af voor het ja-kamp. De kiescommissie in Erbil schat op basis van de eerste tellingen dat meer dan 90 procent van de kiezers heeft gekozen voor onafhankelijkheid. De kans is klein dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

De Koerden vierden na afloop van het referendum alvast de overwinning op straat in Kirkuk.Beeld getty

De commissie maakte maandagavond bekend dat de opkomst volgens voorlopige cijfers 72 procent bedroeg. De definitieve uitslag van de niet-bindende volksraadpleging wordt naar verwachting binnen enkele dagen openbaar gemaakt, maar veel inwoners van Erbil gingen vlak na de stembusgang alvast de straat op om te feesten.

Als de kiezers het ja-kamp aan een meerderheid helpen, willen de Iraakse Koerden gaan onderhandelen met de centrale regering in Bagdad. Premier Haider al-Abadi herhaalde in de nacht van maandag op dinsdag daar niet toe bereid te zijn. 'We zijn niet klaar voor een discussie of een dialoog over de uitkomsten van dit referendum, omdat het ongrondwettelijk is', zei de Iraakse leider in een toespraak.

Uitslag niet erkend

Abadi had al gewaarschuwd dat de internationale gemeenschap 'of welke andere partij dan ook' de uitslag van de volksraadpleging niet zal erkennen. Zo zijn ook buurlanden Turkije en Iran, die eveneens veel Koerdische inwoners hebben, fel tegen een onafhankelijk Koerdistan. In de regio wonen circa 30 miljoen Koerden.

De premier van de Koerdische Regionale Regering in Irak, Nêçîrvan Barzanî, probeerde eerder de nervositeit over de volksraadpleging weg te nemen. 'Het referendum betekent niet dat we ons morgen afscheiden, noch gaan we nieuwe grenzen trekken', benadrukte hij. 'Als het 'ja-kamp' wint, lossen we onze meningsverschillen met Bagdad op vreedzame wijze op.'

Lees verder waarom een eigen staat voor de Koerden zo belangrijk is

Stad Kirkuk als oorlogsbuit
Correspondent Ana van Es ging vlak voor het referendum op bezoek bij de inwoners van Kirkuk. De meeste niet-Koerdische inwoners willen bij Irak blijven. Maar Koerden zien de stad als 'oorlogsbuit'. Lees hier haar reportage.

Pleidooi voor een onafhankelijk Koerdistan: 'Dit land is gekaapt'
Westerse landen zoals de VS zitten helemaal niet te wachten op de onafhankelijkheid van de Koerden. Hoshyar Zebari is een van de drijvende krachten achter het referendum en legt nog een keer uit waarom een eigen staat zo belangrijk is.

Waarom deze Koerden dromen van een eigen Koerdistan
Beri Shalmashi sprak met twee Koerden, opgegroeid in Nederland en Engeland en teruggekeerd om een toekomst op te bouwen in Koerdistan. Kijk hier de video.