Luister naar

Huiseigenaar heeft roze bril alweer op

Nieuws
De huizencrisis is pas net bedwongen, maar Nederlandse eigenaren behoren alweer tot de meest optimistische van Europa.
Koen Haegens redactie vk
dinsdag 26 september 2017 om 03:00

Amsterdam

Drie op de vier gaan ervan uit dat de huizenprijzen de komende twaalf maanden alleen maar verder zullen stijgen. In Groot-Brittannië, maar ook onder Duitsers en Belgen, is de stemming aanmerkelijk minder positief.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek van ING naar inwoners in vijftien landen, waaronder ook zo’n duizend Nederlanders. Zij blijken de toekomst rooskleurig in te zien. Slechts iets meer dan een kwart heeft het idee dat het de verkeerde kant op gaat met de woningmarkt. In Duitsland is dat de helft; in Spanje 58 procent. Die roze bril hangt wellicht samen met het feit dat slechts een kleine minderheid van 4 procent het lastig zegt te vinden de maandelijkse hypotheek te betalen. Zelfs in andere groeilanden als Duitsland ligt dat percentage met 11 procent aanmerkelijk hoger. De ING-onderzoekers wijzen er ter verklaring op dat Nederland relatief streng controleert of huizenkopers hun toekomstige maandlasten wel kunnen dragen. Wanneer het dan toch misgaat, komt dat vaak door echtscheiding of baanverlies. In totaal kampen zo’n 98.000 mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek, blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie.

Opvallend is dat huurders er in Nederland veel minder goed voor staan. Van hen heeft 15 procent moeite de maandelijkse betaling te voldoen. Waar huizenkopers profiteren van de extreem lage rente, zagen huurders in Nederland hun lasten juist fors stijgen.

De huren stegen sinds 2012 in de vrije sector met 14 procent. In de sociale woningbouw gingen ze zelfs met 16 procent omhoog.

Ondanks de zonnige inschattingen van Nederlandse huiseigenaren gelooft ING-econoom Senne Janssen niet dat er sprake is van blinde euforie, zoals aan de vooravond van de huizencrisis. Hij wijst erop dat minder dan één op de tien Nederlanders een daling van de huizenprijzen voor ondenkbaar houdt. In België is dat 41 procent. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.