TikTok. / Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB).
Volledig scherm
PREMIUM
TikTok. / Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB). © AFP / Wouter Maeckelberghe

Nu Amerika TikTok wil verbieden maakt ook Vlaamse expert zich zorgen: “De app bedreigt onze democratie”

Ofwel verkopen de Chinezen TikTok, ofwel verbiedt de Amerikaanse overheid de hyperpopulaire app. Want, zo vrezen ze, China zou dankzij TikTok zelfs de presidentsverkiezingen kunnen beïnvloeden. Reikt de Chinese invloed echt zó ver? Als Amerika TikTok verbiedt, moeten wij in Europa dan volgen? En waarom mag premier De Croo - 83 volgers voorlopig - dan wel een splinternieuw account hebben als dat allemaal zo gevaarlijk is?

35 reacties

  • Dieter Desmet

    1 maand geleden
    want TikTok kan men zelf niet sturen zoals ze bij de reguliere media wel kunnen
  • Fredje Mebis

    1 maand geleden
    de politiek is niet democratisch
  • Koen Lavrijsen

    1 maand geleden
    Wat china doet met onze data is niet netjes maar dat baart me weinig zorgen. Wat alphabet (google) of meta (facebook) (om er een paar te noemen) met onze data doen is veel erger want dat wordt tegen ons gebruikt, doorverkocht aan iedereen die met geld zwaait en onze regeringen zitten ook overal met hun lange vingers aan in de hoop ons te kunnen manipuleren om hun nieuwste narratief te volgen. En dan hebben we het nog niet eens over BLE... Nee dan heb ik liever dat ze de data naar China sturen
  • Marc D'hondt

    1 maand geleden
    Amerikaanse senator willen Tik tok goedkoop kopen. Dat is al. America first. Daar gaat het over.
  • LIONEL DE WANNEMAEKER

    1 maand geleden
    Een democratie kan geen sociale media platform weigeren enkel uit angst. Iedereen heeft het recht te luisteren en voor zichzelf te beslissen voor wie hij zijn stem uitbrengt. Dat is nu eenmaal democratie, anders zitten we in een totalitair regime gesteund op censuur.
  1. Uitzonderlijke sneeuwval in de Alpen is goed nieuws voor gletsjers en zomerskiërs (maar hindert het vrijmaken van de wegen)

    Uitzonder­lij­ke sneeuwval in de Alpen is goed nieuws voor gletsjers en zomers­kiërs (maar hindert het vrijmaken van de wegen)

    Hoewel het al eind mei is, zijn medewerkers van de Alpenpassen nog steeds druk bezig om de wegen er sneeuwvrij te maken. Op onder andere de Galibier, Stelvio, Timmelsjoch en de Gotthardpas zijn sneeuwschuivers voortdurend in de weer. Dit jaar is het werk extra zwaar en gevaarlijk, want aan het einde van de winter is uitzonderlijk veel sneeuw gevallen in de Alpen. Op sommige plekken ligt een sneeuwlaag van ruim acht meter dik en is het lawinegevaar groot. Al is dat wel uitstekend nieuws voor de gletsjers.
  2. KIJK. Catalanen clashen met politie omdat Louis Vuitton bekendste park van Barcelona laat afsluiten

    KIJK. Catalanen clashen met politie omdat Louis Vuitton bekendste park van Barcelona laat afsluiten

    In de buurt van het wereldberoemde Park Guëll in Barcelona, wereldberoemd van Antoni Gaudi’s architectuur en mozaïek, zijn er hevige protesten uitgebroken nadat de toeristische trekpleister donderdag werd afgesloten voor een besloten mode-evenement. Chaotische beelden tonen hoe het tot escalaties komt tussen de politie en de Catalanen. Die laatsten verzetten zich tegen het “privatiseren” van de publieke ruimte voor een Louis Vuitton-modeshow, waar sterren van over de hele wereld voor naar de Spaanse stad waren afgereisd, waaronder actrices Emma Stone en Sophie Turner.