Luister naar

Museum Boijmans houdt Koenigscollectie

Nieuws
De kunstwerken uit de Koenigscollectie zijn eigendom van museum Boijmans Van Beuningen en niet van de erfgenamen van de Duits-Nederlandse kunstverzamelaar Franz Koenigs.
Maurice Hoogendoorn Maurice Hoogendoorn
woensdag 23 augustus 2017 om 19:43

Rotterdam

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. Zes van de erven Koenigs claimen dat 22 werken uit de collectie tot een afzonderlijke bruikleen behoren die nog steeds van kracht is. De rechter oordeelde dat die claim gebaseerd is op veronderstellingen en onvoldoende met feiten wordt ondersteund.

Het was de zoveelste rechtszaak tussen nazaten van Koenigs en het Rotterdamse museum. Telkens is het museum door de rechter in het gelijk gesteld. ‘We vinden het echt tijd geworden dat dit tijdrovende en belastende proces tot een beheerst einde komt’, reageert Boijmans-directeur Sjarel Ex.

De Koenigscollectie is een belangrijk onderdeel van museum Boijmans Van Beuningen. De verzameling is in de jaren twintig bijeengebracht door de Duitse handelaar en bankier Franz Koenigs, die zich in 1922 in Nederland vestigde. Na de beurskrach in 1929 en de daaropvolgende crisis raakte Koenigs financieel aan de grond. Hij leende in 1935 geld bij de bank Lisser & Rosenkranz met zijn kunstcollectie als onderpand. De werken werden in bruikleen gegeven aan museum Boijmans. Vlak voor de Duitse inval vluchtten de Joodse bankeigenaren en liquideerden zij hun bank. Koenigs had niet terugbetaald, dus was de collectie van de bank. De werken kwamen vervolgens in handen van het museum door een aankoop van havenbaron Daniël George van Beuningen, die overigens een deel doorverkocht aan de nazi’s.

De Koenigscollectie omvatte vlak voor de Tweede Wereldoorlog ruim 2600 tekeningen en 50 schilderijen, daterend van de veertiende tot de negentiende eeuw. Een deel is van beroemde kunstenaars als Rembrandt, Albrecht Dürer en Fra Bartolommeo.

oorlogsbuit

De werken die Van Beuningen aan Hitlers kunstadviseur Hans Posse had verkocht, werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Russen in beslag genomen als oorlogsbuit. Een deel is later teruggegeven aan museum Boijmans van Beuningen, maar bijvoorbeeld het Moskouse Poesjkinmuseum heeft nog tekeningen uit de collectie.

Na de oorlog zijn er geregeld erven geweest die meenden aanspraak te maken op (een deel van) de Koenigscollectie. Een ander deel van de erven heeft zich weer van hen gedistantieerd.

Franz Koenigs ontving in 1939 het Nederlandse staatsburgerschap. Twee jaar later stierf hij in Keulen waar hij tussen een trein en een perron terechtkwam. Nooit is bewezen of er bij dit vreemde voorval sprake was van moord of zelfdoding. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Joost Klein tijdens een repetitie op het Eurovisie Songfestival.

Optreden Joost Klein bij finale Songfestival op losse schroeven, politieke spanningen lopen op

Het is nog altijd onduidelijk of Joost Klein mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Organisator EBU en de Zweedse politie lieten weten dat ‘een incident’ rond Klein wordt onderzocht.

Wytze Walstra, Katja Zweerus en Simon Verboom (van links naar rechts) op de plek in Elst waar hun voedselbos moet komen.

Vier twintigers beginnen een eigen voedselbos: 'We gaan met eigen ogen zien hoe het landschap herstelt'

Vier jonge vrienden worden beheerders van een lap grond om een voedselbos te planten. Steeds meer mensen kiezen voor deze duurzame vorm van landbouw. ‘Onkruid is een stom woord - alle planten hebben een functie.’

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947, Berlijn). Zijn motto is ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’.

Drie struikelstenen die holocaustslachtoffers herdenken uit de stoep gewrikt in Dordrecht: 'Buitengewoon bedroevend'

Het terugplaatsen van drie verdwenen struikelstenen in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren, zegt de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. Burgemeester Kolff spreekt van een ‘buitengewoon bedroevende’ actie.

In Amsterdam vonden deze week verschillende pro-Palestijnse protestacties plaats.

Waarom liepen de UvA-protesten voor Gaza uit de hand? 'Er ontstond een soort Beeldenstorm'

De escalatie is volgens UvA-student Titus van der Valk vooral te wijten aan het harde optreden van de politie. 'Maar niet iedereen was Gandhi inderdaad.'

Joost Klein zou als vijfde optreden in de dress rehearsal voor de finale. Hij werd zonder uitleg overgeslagen.

Joost Klein wordt overgeslagen bij repetitie, de organisatie doet onderzoek naar een 'incident'

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De EBU doet onderzoek naar een ‘incident’ rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel.

Nederland zijn geneigd zich te veel te verzekeren. Vraag je daarom af of je een reisverzekering nodig hebt.

Is die reisverzekering nou echt nodig? 'Grote kans dat je voor telefoon niks terugkrijgt'

Nederlanders reizen ook deze zomer weer de hele wereld over. Wanneer is het nuttig om een reisverzekering af te sluiten, en wanneer kun je ook prima zonder?