Direct naar artikelinhoud
Update

22-jarige man opgepakt, "terreurdreiging in Rotterdam voorbij", zegt burgemeester

22-jarige man opgepakt, "terreurdreiging in Rotterdam voorbij", zegt burgemeester
Beeld afp

De dreiging van een aanslag rond concertzaal Maassilo in Rotterdam en de Amerikaanse band Allah-Las is voorbij. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vanmiddag gezegd. Gisteren werd daar een optreden in allerijl geannuleerd omwille van een terreurdreiging. Vannacht werd een 22-jarige man opgepakt. Hij bleek te dronken om meteen verhoord te worden.

en

De speciale eenheden van de Nederlandse antiterreureenheid DSI vielen afgelopen nacht omstreeks 2 uur binnen in de woning van de 22-jarige verdachte in de provincie Noord-Brabant. De man werd opgepakt in verband met de terreurdreiging van gisteravond in Rotterdam, daarbij werd een optreden van de Amerikaanse band Allah-Las geannuleerd en een bestelwagen met gasflessen gevonden. (lees hieronder verder)

De politie zegt niets over de plaats van de aanhouding en de achtergronden van de man, maar volgens BN De Stem komt de man hoogstwaarschijnlijk uit Zevenbergen, in de buurt van Breda. Dat zeggen buurtbewoners aan de lokale krant. In die plaats vond afgelopen nacht een politie-actie plaats waarbij een aanhouding werd verricht. De man, die nog bij zijn ouders woont, werd volgens de krant geblinddoekt afgevoerd. Buurtbewoners beschrijven hem als een "rustige, stille jongen" die onlangs een studie is begonnen en een vriendin heeft. (lees hieronder verder)

Het witte bestelbusje met Spaanse nummerplaat staat op de Mijnsherenlaan, vlak bij de concertzaal.Beeld anp

Spaanse tip

De arrestatie van de 22-jarige verdachte is de tweede arrestatie in de zaak rond de terreurdreiging in Rotterdam. Daar werd gisteravond een optreden van de Amerikaanse groep Allah-Las geannuleerd, na een tip van de Spaanse politie aan de Nederlandse autoriteiten en eigen onderzoek, zo meldt de Nederlandse politie.

De man zit intussen nog altijd  vast voor verhoor. Afhankelijk van de verklaring en de uitkomsten van het onderzoek, wordt waarschijnlijk vandaag wel besloten of de man langer vast blijft of wordt vrijgelaten.

De band werd met een politie-escorte weggereden en de concertzaal werd ontruimd nog voor de deuren om 19.30 uur zouden opengaan. Dat optreden stond gepland in de Maassilo, een voormalige graansilo die is omgebouwd tot evenementenlocatie, in het stadsdeel Rotterdam-Zuid aan de Maashaven. Concertgangers waren nog niet aanwezig.

De Rotterdamse politie beschikte op dat moment over concrete informatie dat een aanslag met geweld zou worden gepleegd in de Maassilo. Daarbij werden specifiek tijdstip tijd en de naam van de Amerikaanse band Allah-Las genoemd, heeft de korpschef vandaag, een dag na de dreiging, gezegd tegen de NOS. De mate van betrokkenheid van de aangehouden verdachte bij de terreurdreiging moet nog blijken in het onderzoek, aldus de politie (lees hieronder verder)

Spaanse tip
Beeld anp

Witte bestelwagen

Kort nadat het concert werd afgelast, werd ook een witte bestelwagen met Spaanse nummerplaat tegengehouden die opviel door zijn rijgedrag. In de wagen troffen de agenten enkele gasflessen aan. Een inwoner van de Mijnsherenlaan zei in De Volkskrant van de aanhouding getuige te zijn geweest. "Het busje werd gestopt door de politie en de chauffeur gefouilleerd. Het was een man met een Adidas-shirt en zwart krullend haar. Ik dacht dat het om een normale controle ging."

De Spaanse bestuurder die vermoedelijk onder invloed verkeerde, werd opgepakt, maar lijkt intussen niets te maken te hebben met de terreurdreiging. Volgens de politie had de man, van beroep monteur, een verklaring voor het vervoer van de gasflessen. Die verklaring wordt vandaag nader onderzocht. De monteur zit nog vast en wordt verder verhoord. (lees hieronder verder)

Witte bestelwagen
Beeld anp

Dreigingsniveau

De Nederlandse regering liet gisteren al weten dat het dreigingsniveau hetzelfde blijft (niveau vier). Dat houdt in dat de kans op een aanslag bij onze noorderburen reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, noemde het politieoptreden "alert, passend bij huidig dreigingsbeeld". Hij bevestigde via Twitter ook dat de aanhouding in verband met de dreiging bij de Maassilo geen verband hield met de monteur in het busje. 

Vandaag rond de middag bevestigde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dat de specifieke dreiging van een aanslag rond de Maassilo in Rotterdam en de Amerikaanse band Allah-Las voorbij is. Die dreiging was gekoppeld aan de aanhouding van de 22-jarige man in Noord-Brabant, bevestigt zijn woordvoerder. Aboutaleb wil indien mogelijk het geannuleerde concert van Allah-Las opnieuw mogelijk maken.

Handgranaat
Vanochtend dan werd een deel van de Amstelstraat in het centrum van Amsterdam ook een tijdlang afgesloten, nadat er een handgranaat werd gevonden in een portiek van een uitgaansgelegenheid. Hoe het explosief daar terecht is gekomen en waarom het daar lag, wordt onderzocht. 

Reinigingsmedewerkers hadden bij het schoonspuiten van de straat rond 8.30 uur iets verdachts in het portiek zien liggen en waarschuwden de politie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld en uit voorzorg werden enkele huizen in de directe omgeving ontruimd en een deel van de straat werd afgezet. Inmiddels is het gebied weer vrijgegeven. (lees hieronder verder)

Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb.Beeld anp
Dreigingsniveau
Beeld epa

Ergernis

Rotown, de organisator van het optreden van Allah-Las, heeft laten weten dat aanwezigen de prijs van hun ticket terugbetaald krijgen. Allah-Las is bezig aan een Europese en Amerikaanse tournee die hen nog onder meer naar Frankrijk en Polen brengt. De vierkoppige rockgroep heeft tot nu toe drie albums uitgebracht en stond in 2013 op Pukkelpop. 

Op de website van het Amerikaanse muziekblad Billboard heeft de band intussen gereageerd op de gebeurtenissen: "De bandleden zijn ongedeerd. Ze zijn de politie van Rotterdam en andere verantwoordelijke autoriteiten erg dankbaar voor het op tijd signaleren van de terreurdreiging voordat er slachtoffers vielen. We kunnen verder geen commentaar geven. We kunnen geen details delen nu het onderzoek nog gaande is."

De leden krijgen regelmatig kritische vragen over hun naam. In Turkije werd ooit een show geannuleerd omdat de organisator zich er niet prettig bij voelde, vertelde de band vorig jaar in een interview met The Guardian. 

De band noemde zichzelf Allah-Las omdat ze "iets dat heilig klinkt'' zochten. Ze waren daarbij geïnspireerd door The Jesus and Mary Chain, een bekende Schotse rockband met een religieus klinkende naam. Ze realiseerden zich niet dat het ergernis kan wekken. "We krijgen e-mails van moslims, hier in de VS en uit de rest van de wereld, die zeggen dat ze gekrenkt zijn. Maar dat is absoluut niet onze bedoeling'', zei een van de bandleden. "We sturen dan een e-mail terug en leggen uit waarom we de naam hebben gekozen. De meesten begrijpen het dan wel.''

We krijgen e-mails van moslims, hier in de VS en uit de rest van de wereld, die zeggen dat ze gekrenkt zijn. Maar dat is absoluut niet onze bedoeling
Een van de bandleden
13 augustus: Miles Michaud, frontman van Allah-Las, op het Hongaarse festival Sziget.Beeld epa