Luister naar

Al-Shabaab slaat weer toe onder christenen Kenia

Nieuws
De islamitische terreurorganisatie al-Shabaab heeft vier Keniaanse christenen vermoord, omdat zij weigerden de islamitische geloofsbelijdenis uit te spreken.
Gerhard Wilts
woensdag 23 augustus 2017 om 22:26
Al-Shabaab slaat weer toe onder christenen Kenia
Al-Shabaab slaat weer toe onder christenen Kenia

Nairobi

Dat heeft Open Doors gemeld. Volgens de Afrikaanse nieuwssite allAfrica is het inmiddels de tweede dodelijke aanval op christenen binnen een week.

De politie van de plattelandsregio Lamu heeft verklaard dat de toedracht bij de moord alle kenmerken draagt van al-Shabaab. De slachtoffers, onder wie een jongen van zeventien en een verstandelijk gehandicapte man, werden vrijdag in hun huizen overvallen. Omdat ze weigerden de islamitische geloofsbelijdenis te reciteren, werden ze met hakmessen gedood. De woningen zijn in brand gestoken. Caroline, de vrouw van de vermoorde ouderling Joseph Kasena (42), is zwaar getraumatiseerd.

Al-Shabaab is een extremistische beweging uit Somalië. Volgens een lokale bron zijn al-Shabaabstrijders en hun sympathisanten sterk vertegenwoordigd in de kustgebieden Lamu en Tana, vlak bij de grens met Somalië. ‘Ze bewegen zich onder ons en zoeken ruzie met Keniaanse boeren. Ook sturen ze hun dieren naar velden van Keniaanse boeren om van de oogst te eten.’ De politie grijpt niet in, liet de woordvoerder aan Open Doors weten.

jongeren

Al-Shabaab valt Keniaanse christenen al jaren aan, in kerken, scholen en met aanslagen op bussen. In juli onthoofdde al-Shabaab negen Kenianen, ook in het Lamu-district. Deze maand claimden strijders ten minste negen christenen te hebben vermoord. Ook pleegde de terreurorganisatie aanslagen op de politie in Kenia. In 2013 richtte al-Shabab een bloedbad aan in een winkelcentrum in Nairobi; daarbij kwamen meer dan 65 mensen om. De bloedigste aanval vond in april 2015 plaats, bij een aanval op de universiteit van Garissa. Onder de 148 doden waren veel studenten, van wie de meesten christen waren.

Al-Shabaab moedigt Keniaanse jongeren aan om aanslagen te plegen. Kerkleiders zeggen dat deze jongeren worden gehersenspoeld, geradicaliseerd en gerekruteerd via sociale media, met beloftes voor een beter leven en voordelen voor hun families. ‘De militanten bieden geld aan, om aanwas van jonge strijders te garanderen’, zei pater Wilybard Lagho uit Mombasa tegen de Australische nieuwssite Sight. ‘Vroeger rekruteerden ze op scholen en madrassa’s (koranscholen). Nu gebruiken ze sociale media om jongeren aan te trekken.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.

Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.