© Stockbeeld

Hun baby’s zijn gewisseld bij geboorte, nu moeten ouders verscheurende keuze maken: houden ze kind of niet?

Op exact dezelfde dag bevielen twee Indiase vrouwen in het Mangaldoiziekenhuis in Assam. Toen ze hun kindjes mee naar huis namen, had geen van beide ooit gedacht dat er een vergissing gebeurd was. Pas toen de baby’s enkele dagen ouder waren, besefte één van de moeders dat er iets niet klopte. Nu blijkt hun grootste nachtmerrie uit te komen: twee koppels zijn elkaars zonen aan het opvoeden. Ze besloten een hartverscheurende beslissing te maken over het lot van Rakesh Chandra en Zunaid.

mrra

Het moslimkoppel Sahabuddin Ahmed en Salma Parveen noemde hun kindje Zunaid. Anil en Sewali Boro kozen de naam Rakesh Boro. Ze waren dolgelukkig en konden niet wachten om hun kind mee naar huis te nemen.

Van zodra de ouders uit Guwahati in hun woning bekomen waren van de bevalling, beseften ze dat er iets mis was met hun baby. “Mijn vrouw zei me dat onze baby dezelfde kenmerken had als het Bodo-volk (een inheemse stam uit het noordoosten van India, nvdr.) en dat zijn oogjes meer waren zoals die van Tibetanen”, vertelt Sahabuddin Ahmed (48), de man die mee zorgde voor baby Zunaid.

De kersverse moeder was er zo zeker van dat Ahmed drie maanden later schoorvoetend aan het ziekenhuis ging vragen of er misschien een fout was gebeurd. De verplegers reageerde verbaasd en geïrriteerd. “Ze dachten dat mijn vrouw gek was. Tot ik in het register mocht kijken en daarin stond dat er een vrouw op dezelfde afdeling bevallen was, ook op 11 maart 2015, met een naam die typisch is voor het Bodo-volk. Ze zette zelf een jongetje op de wereld, amper enkele minuten nadat wij ons kindje kregen.”

Drie keer gezwegen

Ahmed besloot om naar het gezin toe te gaan, maar elke keer wanneer hij hen in hun dorp tegenkwam, had hij de moed niet om hen te vragen of ook zij twijfelden aan de herkomst van hun pasgeboren kind. Uiteindelijk liet hij een brief achter. Daarin schreef hij: “Mijn echtgenote denkt dat onze kinderen verwisseld zijn in het ziekenhuis. Als je hetzelfde gevoel hebt, contacteer ons dan.”

Toen Anil en Sewali Boro het kattebelletje vonden, wisten ze niet wat ze zagen. “We hadden totaal geen idee dat Rakesh Chandra mogelijk ons kind niet was. Oké, zijn ogen waren groter. Maar we waren zo gelukkig dat we het eerst niet konden geloven.” Toch zochten ze Ahmed en Salma op om de waarheid te weten te komen.

Van het eerste moment waarop de Boro’s de andere jongen zagen, wisten ze het: dat is onze zoon. “Ik zag de gelijkenis. En ik wist meteen dat de dokters een verschrikkelijke vergissing hadden begaan.” De koppels besloten een DNA-test te laten doen. Ondertussen wilden Anil en Sewali Boro de kleine Rakesh opnieuw mee naar huis nemen, maar dat vond Salma verschrikkelijk. Zij voelde immers steeds meer afstand tussen zichzelf en baby Zunaid thuis, wetende dat het niet haar zoontje was.

Uitwisseling

In november 2017, twee jaar na de geboorte van de jongens, kregen de twee ouderparen de bevestiging: ze waren elkaars kind aan het opvoeden. Maar ondertussen kregen ook Ahmed en zijn vrouw het moeilijk met het idee dat ze hun kind zouden moeten inruilen. De zoontjes zijn immers al bijna drie jaar bij een andere thuis.

“We hebben gekeken naar de reacties van de jongens, toen we hen omwisselden. Ze wilden niet wijken van de moeder die hen had opgevoed,” zegt Salma Parbin. Daarom nemen de twee duo’s een opmerkelijk besluit voor de rechter: “We zullen hen niet opnieuw omwisselen.” Ze hopen wel in het leven van Ryan Chandra te mogen blijven, om hem te kunnen zien opgroeien. De Boro’s zijn het ermee eens: “Als je kind van jou is, dan wil je niet horen dat het van iemand anders is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer