Direct naar artikelinhoud
Dans

Choreografe Meg Stuart krijgt Gouden Leeuw in Venetië

Meg StuartBeeld Tina Ruisinger

De Amerikaans-Brusselse choreografe Meg Stuart wordt tijdens de Dansbiënnale van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw voor 'Lifetime Achievement'. Stuart, bezieler van het Brusselse gezelschap Damaged Goods, ontvangt de prijs in juni.

Meg Stuart werd geboren in de Amerikaanse stad New Orleans, maar werkt al meer dan twintig jaar in Brussel, waar ze in 1994 het dansgezelschap Damaged Goods oprichtte. Haar loopbaan wordt nu bekroond met de Gouden Leeuw voor Lifetime Achievement op de Biënnale voor Dans in Venetië, die op 22 juni opent.

"Meg Stuart heeft een nieuwe taal en methode ontwikkeld voor elke nieuwe creatie, in samenwerking met artiesten uit verschillende disciplines, en steeds bewegend op de grens tussen dans en theater", motiveert de jury, die wordt voorgezeten door choreografe Marie Chouinard, haar beslissing. "Via improvisatie (een fundamenteel aspect van haar praktijk), verkent Stuart fysieke en emotionele toestanden en de herinneringen die ze nalaten. In een oneindige zoektocht naar nieuwe contexten en te verkennen territoria weet haar werk zich telkens te herdefiniëren."

Stuart was eerder te gast op de Biënnale in 2014, met haar voorstelling Hunter, en zal op de komende editie haar bejubelde stuk Built to Last (2012) hernemen. Haar nieuwste creatie, Celestial Sorrow, gaat morgen in première in het Brusselse Kaaitheater.

Eerder ontvingen onder andere Pina Bausch (2007), William Forsythe (2010) en Anne Teresa de Keersmaeker (2015) de Gouden Leeuw. Ook de Kaapverdische choreografe Marlene Monteiro Freitas, die in het voorjaar het Brusselse Kunstenfestivaldesarts nog opende, wordt dit jaar bekroond in Venetië. Zij ontvangt de Zilveren Leeuw, die vorig jaar naar de Canadese Dana Michel ging.