Direct naar artikelinhoud
March For Our Lives

Kleindochter van Martin Luther King spreekt massa toe: "Ik heb een droom, genoeg is genoeg. Dit zou een wapenvrije wereld moeten zijn"

Kleindochter van Martin Luther King spreekt massa toe: "Ik heb een droom, genoeg is genoeg. Dit zou een wapenvrije wereld moeten zijn"
Beeld AP

Honderdduizenden Amerikaanse jongeren hebben voor een strenger wapenbeleid in de Verenigde Staten geprotesteerd. Bij de grootste bijeenkomst, voor het Capitool in Washington, kwamen zowat een half miljoen mensen bijeen. De 9-jarige Yolanda Renee King, kleindochter van Martin Luther, maakte indruk met een speech.

De March For Our Lives-demonstraties komen ruim een maand na het bloedbad op een middelbare school in Parkland, waar een ex-scholier met een semi-automatisch wapen 17 mensen doodschoot. In Fort Lauderdale, een buitenwijk van de stad, komen duizenden mensen samen in een park. Veel van hen houden plakkaten omhoog met slogans als "Ben ik de volgende?" en "Congres = doders".

In Washington is er zelfs geen sprake van een "mars". De honderdduizenden manifestanten staan in één lange rij achter elkaar, van aan het Witte Huis tot het Capitool. Met een half miljoen deelnemers, zou de demonstratie één van de grootste betogingen in de hoofdstad kunnen worden sinds de jaren zeventig. Jongeren nemen het woord en uiten hun frustratie voor wat zij "de onmacht van de volwassenen en de politici" noemen. "Zij slagen er niet in een wetgeving door te voeren die kinderen beschermt tegen wapengeweld", luidt het.

King

In Washington heeft de kleindochter van Martin Luther King de massa toegesproken. De 9-jarige Yolanda Renee King inspireerde zich voor haar toespraak op die van haar grootvader. "Mijn grootvader had een droom dat zijn kinderen niet zullen beoordeeld worden op de kleur van hun huid", zei de oudste kleindochter van Martin Luther King, die zijn legendarische toespraak gaf op 28 augustus 1963 in Washington.

Yolanda Renee KingBeeld AP

"Ik heb een droom, genoeg is genoeg. Dit zou een wapenvrije wereld moeten zijn", aldus de 9-jarige Yolanda. Ze riep de menigte toe en vroeg alle manifestanten tot drie keer toe haar woorden te herhalen. "Verspreid mijn woorden! Horen jullie mij? Over de hele wereld! Wij gaan een grote generatie zijn."

800 plaatsen

In totaal wordt op ruim 800 plaatsen betoogd. In New York zijn betogers samengekomen voor de beroemde wolkenkrabber van president Donald Trump, de Trump Tower. . "We gaan onze stem laten horen, bij elke volgende verkiezing, in elke staat, in elke stad", aldus een protesterende deelnemer. Trump is dit weekeinde in zijn buitenverblijf aan de oostkust van Florida, circa 60 kilometer van Parkland verwijderd. Ook buiten de Verenigde Staten vinden demonstraties plaats uit solidariteit. Dat is onder meer het geval in Sydney, Londen, Madrid en Tokio. 

800 plaatsen
Beeld EPA

Grondwet

Het bezit van vuurwapens is al heel lang omstreden in de VS. De tegenstanders van beperkingen zien het bezit als een grondrecht. Dat komt door een zinsnede uit de oude grondwet: "een goed gedisciplineerde militie is de noodzaak voor de veiligheid van een vrije Staat, het recht van het volk om wapens te hebben en te dragen mag niet worden aangetast".

Voorstanders van wapenbeperking stellen dat hier wordt bedoeld dat burgers in een burgerwacht of als militair of agent wapens dragen, maar dat dit geen grondrecht is voor elk individu. Het Hooggerechtshof staat hier momenteel niet achter. De publieke opinie volgens opiniepeilers wel. Twee derde van de Amerikanen zou voorstander zijn van ingrijpende beperkingen voor vuurwapenbezit.

In de aanloop naar de massademonstratie heeft de Amerikaanse regering alvast een bescheiden toegift gedaan. Het beloofde verbod op zogenaamde 'bump stocks' werd formeel aangekondigd.

Grondwet
Beeld AFP
Grondwet
Beeld REUTERS
Grondwet
Beeld REUTERS