Les begint: gsm in het zakje. Deze school bant alle smartphones in eerste jaren

© Kh/tpa

Verschillende Limburgse scholen verstrengen hun gsm-beleid. Eerste en tweedejaars van het Inspirocollege in Houthalen mogen sinds 1 september geen smartphone meer gebruiken op school. Van Veldeke in Hasselt debatteert morgen met de ouders over een mogelijk gsm-verbod. Het Genkse Lyceum werd vorig jaar al een smartphone-arme school.

Hanne De Belie/Lize Claes

Heel wat scholen hebben de afgelopen jaren hun gsm-beleid op school versoepeld. De meeste Limburgse scholen laten de smartphone toe tijdens de pauze op de speelplaats, maar niet in de gebouwen. Scholen organiseren tijdens de speeltijd wel activiteiten zoals sport en spel, om gsm-gebruik te ontmoedigen en sociaal contact te bevorderen. Dat blijkt uit een rondvraag bij tien Limburgse scholen.

Geen verbod

Opvallend: vier van de tien bevraagde scholen zijn intussen hun beleid weer aan het verstrengen.

“Sinds dit schooljaar raden we de leerlingen van de eerste graad af om een smartphone mee naar school te nemen”, zegt Tom Verheyen, directeur van het Inspirocollege in Houthalen. “Er is geen verbod: sommige ouders willen dat hun kind een gsm bij heeft voor onderweg. Leerlingen van de tweede en derde graad mogen hun gsm wel nog gebruiken tijdens de pauzes. We maken dat onderscheid, omdat oudere leerlingen meer verantwoord met hun gsm omgaan. We merkten dat de jongste leerlingen alleen maar met hun smartphone bezig waren. Het spel op de speelplaats was verdwenen. Sinds de nieuwe regels wordt er opnieuw veel meer gespeeld. We zien ook dat het aantal pestklachten spectaculair gedaald is. Leerlingen die worden uitgesloten uit Whatsapp-groepjes, een ongewenst bericht dat gestuurd wordt na een discussie in de klas: dat heb je nu veel minder.”

Vakjes

Alle leerlingen van het Inspirocollege moeten hun smartphone samen wegsteken tijdens de lessen. “Vroeger bleven de gsm’s in de boekentas, maar dan werd er toch stiekem een berichtje gestuurd”, zegt Verheyen. “Nu hebben we in elke klas genummerde vakjes voorzien waar de leerlingen hun gsm in moeten steken. De leerlingen van de eerste graad mogen hun gsm pas uit die vakjes nemen als ze naar huis gaan. De leerlingen van de tweede en derde graad mogen hun gsm eruit halen tijdens de speeltijd of wanneer ze van klas veranderen.”

Ook in VIIO Tongeren zijn de regels zopas wat verstrengd voor de jongste leerlingen. “De leerlingen van de eerste graad mogen hun gsm niet meer gebruiken in de refter, wel op de speelplaats”, zegt coördinerend directeur Guy Voets. “Vooral de leerlingen van het eerste jaar gebruiken hun gsm te vaak: ze geven elkaar weinig aandacht. Leerlingen van de hogere jaren gaan er verantwoorder mee om.”

Debat

In de secundaire methodeschool Van Veldeke in Hasselt gaan de regels strenger worden voor alle leerlingen. “Wij waren een van de eerste scholen die de gsm toelieten: we wilden meegaan met de tijd. Nu zijn we een van de eerste scholen die de regels weer verstrengen”, zegt directeur Freya Konings. “Donderdag is er een debat met de ouders: we gaan bekijken of we voor een volledig verbod gaan. Hoe we de regels precies gaan invullen moeten we samen bekijken, maar dat het strenger wordt, is zeker. We willen dit niet zomaar opleggen, maar de ouders zijn zelf enthousiast. De leerlingen iets minder, maar het is nodig. Verslaving loert om de hoek.”

Veilige omgeving

Het Genkse Lyceum is vorig schooljaar al een smartphone-arme school geworden. “Bij ons mag de smartphone enkel nog voor pedagogische doelen gebruikt worden. Voor de rest blijft de gsm in de boekentas”, zegt directeur Reinoud Vandervelden. “Het werkt redelijk goed. Leerlingen geven aan dat ze tijdens de speeltijd meer met elkaar bezig zijn. Op vraag van de leerlingen zijn we babbelhoekjes aan het inrichten op de speelplaats: banken gemaakt van paletten, waar ze gezellig samen kunnen zitten.”

Andere scholen denken niet aan een verbod of aan een verstrenging van de regels. “Bij ons is de regel: smartphones mogen tijdens de pauzemomenten”, zegt Tom Cox, directeur van de eerste graad van Kindsheid Jesu in Hasselt. “Dat smartphones op school verboden worden zoals in Frankrijk, vind ik een heel vreemde wending. De smartphone is een heel gewone zaak geworden. Je kan gsm-gebruik beter in een veilige omgeving aanleren en de leerlingen leren om er op een verantwoorde manier mee om te gaan.”