De Britse premier Rishi Sunak.© EPA-EFE

Verenigd Koninkrijk pakt eerste migranten op voor uitzetting naar Rwanda

In het Verenigd Koninkrijk zijn de eerste migranten opgepakt en opgesloten die naar Rwanda zullen worden gestuurd in het kader van het controversiële Rwandaplan. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag aangekondigd.

mts
Bron: BELGA

“De eerste illegale migranten die in aanmerking komen om naar Rwanda gestuurd te worden, zijn nu opgesloten, na een reeks operaties in het hele land deze week”, zo staat in een persbericht van het ministerie. Het zegt niet om hoeveel mensen het gaat, maar geeft wel mee dat er de komende weken nog gelijkaardige operaties zullen volgen. 

“Deze actie is een belangrijk onderdeel van het plan om in de komende negen tot elf weken vluchten te organiseren naar Rwanda”, luidt het nog. Er zijn intussen chartervluchten gereserveerd en “er is een luchthaven op stand-by geplaatst”. De Britse regering zei eerder dat ze verwacht dit jaar 5.700 migranten naar Rwanda uit te zetten.

De Britse regering wil de pogingen van migranten om vanop het Europese vasteland met bootjes de oversteek te maken naar het Verenigd Koninkrijk een halt toeroepen. Ze heeft een akkoord gesloten met Rwanda, waarbij asielzoekers die illegaal het Verenigd Koninkrijk binnenkomen naar het Afrikaanse land gestuurd kunnen worden. Ze moeten daar asiel aanvragen en kunnen niet terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk, ook niet als hun aanvraag wordt goedgekeurd.

Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken – Home Office – zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7.657 migranten het Kanaal overgestoken, een record. 

Britse media melden dat maandag een eerste asielzoeker naar Rwanda is gestuurd, maar die uitzetting gebeurde in het kader van een ander programma, op vrijwillige basis, dat losstaat van het Rwandaplan over gedwongen uitzetting. De man werd naar de Rwandese hoofdstad Kigali gevlogen nadat zijn asielaanvraag was geweigerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer