22 maart 2019 om 14:27
Luister naar

Column Hilbrand Rozema: Twee mokerslagen

Het is stil op de tuin. De aardappelen zitten in de grond. De rulle aarde ligt in rijen. Dinsdag, de dag na de aanslag in Utrecht. Ik voel verdriet. Ik denk aan de nabestaanden van de vermoorde mensen. ‘April is the cruelest month …’ dichtte T.S. Eliot. Maar het klimaat verandert, en maart is nu de wreedste maand. Eerst Christchurch, daarna Utrecht. Twee mokerslagen.

De laatste grote Nederlandse ontdekkingsreiziger, Paul Julien (1901-2001), werd tijdens een tocht door het Afrikaanse regenwoud opgehouden, toen de dragers er pardoes bij gingen zitten. ‘Wij moeten’, legden ze Julien uit, ‘hier wachten tot onze ziel ons weer heeft ingehaald.’ Tuinieren, rommelen op de moestuin, dat kun je wel doen terwijl je wacht op je ziel. Tot je weer bij ­jezelf bent. De aanslagpleger in Utrecht, zei een buurtbewoner, was dat trouwens nooit: bij zichzelf.

Buiten het hek duikt een Afrikaanse vrouw op. Ze kijkt met grote ogen van herkenning naar de tuin. Ze mag van mij best een hoekje bewerken, maar ik ben slechts onderhuurder, dat gaat niet. De hoofdhuurder is EO-coryfee Maarten Vermeulen. Het is al de tweede keer dat er Afrikanen opduiken. Eerder kwamen er Kenianen langs. Zij komt uit ‘Coooongo’ en spreekt Swahili. Ze loopt met een zijwaartse beweging, haar ­wangen getekend door littekens. Ik hoop dat haar ziel haar inhaalt. Moestuinen voor asielzoekers, het klinkt als een goed idee.

Even later brengt een knul van Turkse afkomst zijn scooter tot stilstand om een sjekkie te draaien. Ik biets. Heeft hij ook een tuin? ‘Nee me moeddrr ..!’, zegt hij. En dan prevelt hij raadselachtig: ‘Eén ­tomaat … víér stukjes.’ Het klinkt plechtig-­bezwerend, zoiets als: ‘Eén koninkrijk, vier naties’, dat is de slogan van Nederland bij de Verenigde Naties. Is Nederland na deze week nog één? Of bedoelt hij dat de mensheid één bol is? Of de planeet? Dat is wel zo. Alle stukjes passen en er kan genoeg zijn voor alle mensen.

Nee, de rouwtijd is nog niet voorbij. Het is deze week elke dag dinsdag. Voor woensdag en ­donderdag ontbreekt nog de ruimte. Respect voor politici die altijd maar dóór moeten. Samen naar de stembus gaan, dat is altijd fijn. Maar de uitslag wil ik nog niet zien, ik kijk naar de film Free Solo (National Geographic). Meer dan ooit voel ik hoe hard nodig het is om een binnenruimte te bewaren, waar de man en de partij van wie ik de naam niet zal noemen, niet kunnen komen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

Er zijn nauwelijks theologen die kunnen tippen aan Augustinus

De boeken en preken van Augustinus zijn nog steeds modern, vindt Jan-Willem Wits. ‘Met het lezen van Augustinus kun je een leven lang volstaan.’

beeld nd

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot. Vraag jezelf af: voor welk stukje aarde wil ik zorgen?

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot, realiseert Alexander Bosma zich. Maar je kunt wel voor een stukje aarde zorgen. Bedenk eens: welk stukje zou dat kunnen zijn?

Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.