Waarom kreeg de no-deal-Brexit operatie de naam van een zangvogeltje?

© reuters

Bij een mogelijke no-deal-Brexit ontplooit het Verenigd Koninkrijk operatie ‘Yellowhammer’: een rist maatregelen om de logistieke klappen op te vangen. ‘Yellowhammer’ zou verwijzen naar het gelijknamige zangvogeltje. Maar die naamkeuze blijkt achteraf wat ongelukkig te zijn.

adp

Als het Verenigd Koninkrijk afstevent op een no-deal-Brexit, treedt de zogenaamde operatie Yellowhammer in werking: een noodplan dat de Britse wegen, ziekenhuizen en scholen moeten openhouden en de bevoorrading van geneesmiddelen en voedsel moet verzekeren. Aan het plan hangt een kostenplaatje van zowat 1,7 miljard euro.

Ironisch genoeg is de grootscheepse actie vernoemd naar een wel heel klein beestje. De ‘Yellowhammer’, bij ons beter bekend als de geelgors, is een zangvogel niet veel groter dan de mus. De vogelsoort, die voornamelijk voorkomt in Europa, is te herkennen aan zijn geel verenkleed en herkenbare riedel. Het gezang van de geelgors gaat van ti ti ti ti tèh. Sommigen menen er de opening van Beethovens vijfde symfonie in te herkennen. Maar de Britten ontwaren er de woorden ‘a little bread with no cheese’ in.

Twitter

Een noodplan vernoemen naar een vogel die over voedselrantsoenen zingt? Die weinig hoopvolle boodschap ontging ook Twitter niet. 

De Britse overheid heeft uiteindelijk een minder spannende verklaring gegeven voor Yellowhammer. De namen voor operaties worden immers compleet willekeurig gekozen.