Direct naar artikelinhoud
YouTube

YouTube verstrengt regels voor wapenvideo's

YouTube verstrengt regels voor wapenvideo's
Beeld EPA

De videowebsite YouTube gaat video's verbieden die aanzetten tot de aankoop van wapens, of tonen hoe je een wapen in elkaar zet. Dat meldt het dochterbedrijf van Google zelf. Het nieuws komt er nu de discussie over wapenbezit in de Verenigde Staten weer fel is opgelaaid.

De nieuwe richtlijn is vooral bedoeld voor de omstreden zogeheten 'bump stocks', een type kolf dat op semiautomatische wapens gemonteerd kan worden, waardoor die even snel schieten als verboden automatische vuurwapens.

De strengere richtlijnen zijn volgens YouTube onderdeel van "gebruikelijke aanpassingen", maar verschillende Amerikaanse media wijzen erop dat de aanpassingen net enkele dagen voor een grootschalig studentenprotest tegen wapengeweld komt.

Links-liberalen zullen vrijheden uithollen

Wapenliefhebbers in de VS protesteerden dan ook tegen de beslissing. De lobbyorganisatie NSSF omschreef de "censuur" van YouTube in een mededeling als "zorgwekkend". Wapenhandelaar Spikes Tactical, wiens YouTube-kanaal naar eigen zeggen werd geblokkeerd, postte de mededeling over de blokkering op Instagram met de boodschap: "Links-liberalen zullen onze vrijheden langzaam uithollen, onze rechten ondermijnen en onze stem smoren."

De nieuwe richtlijnen zouden over een maand van kracht worden.