Direct naar artikelinhoud
Palestina

17-jarige Palestijnse krijgt acht maanden cel voor het slaan van een Israëlische soldaat

Activiste Ahed Tamimi in een militaire gevangenis bij Jeruzalem.Beeld AP

De jonge Palestijnse activiste Ahed Tamimi, die voor veel Palestijnen uitgroeide tot een heldin vanwege haar opmerkelijke verzet tegen Israëlische soldaten, is door een militaire rechtbank veroordeeld tot acht maanden celstraf. Tamimi (17) verwierf internationale bekendheid omdat ze vorig jaar een Israëlische soldaat sloeg en schopte buiten haar huis op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De activiste ontliep een jarenlange gevangenisstraf door akkoord te gaan met een schikking. Hierdoor vervielen de zwaarste aanklachten. Ze had veertien jaar kunnen krijgen wegens mishandeling en opruiing. In de zomer komt Tamimi al vrij omdat haar voorarrest wordt afgetrokken van de straf.

Haar moeder, die ook was aangeklaagd wegens opruiing, ging eveneens akkoord met een schikking. Tamimi’s vader Bassem zei dat de familie akkoord was gegaan met de schikkingen omdat het OM had gezegd dat de activiste voor drie jaar in de gevangenis zou belanden. "Dit is onrechtvaardig", aldus de vader. "Deze rechtbank is er om de Palestijnen te onderdrukken." Door de deal is Israël voorlopig af van een kwestie die in het buitenland veel aandacht trok. Wereldwijd hadden zo’n 1,7 miljoen personen een petitie ondertekend waarin werd opgeroepen om haar vrij te laten. Amnesty International noemde haar de "Rosa Parks van Palestina". 

Amnesty International noemde haar de 'Rosa Parks van Palestina'

Israëlische bezetting

Tamimi werd in december gearresteerd nadat een video opdook waarin was te zien hoe ze de soldaat sloeg. Ze had net gehoord dat een 15-jarige neef was geraakt door een rubberen kogel, toen soldaten optraden tegen Palestijnse betogers. Hij werd van korte afstand in het hoofd getroffen.

Andere familieleden van Tamimi zijn de afgelopen jaren ook in aanvaring gekomen met het Israëlische leger, dat 51 jaar geleden de Westelijke Jordaanoever veroverde op Jordanië. Bewoners van Tamimi’s dorp, Nabi Saleh, betogen al sinds 2009 regelmatig tegen de Israëlische bezetting. Vlak bij het huis van de Tamimi-familie is een Joodse nederzetting gebouwd. Veel Palestijnen bewonderden haar omdat zij het in haar eentje opnam tegen de soldaten. 

"Illegale rechtbank"

Tamimi nam al op jonge leeftijd deel aan betogingen tegen het Israëlische leger. Op een foto is te zien hoe zij, als 12-jarige, een gebalde vuist laat zien tijdens een confrontatie met militairen. Na haar recente arrestatie stond ze op posters die overal werden opgehangen op de Westbank. Tijdens de rechtszaak ageerde Tamimi, die 17 jaar werd in de gevangenis, ook tegen de Israëlische bezetting. "Geen gerechtigheid onder de bezetting", riep ze in de rechtszaal in de militaire gevangenis Ofer vlak bij Ramallah. Ook noemde ze de militaire rechtbank "illegaal". 

Veel Palestijnen bewonderden haar omdat zij het in haar eentje opnam tegen de soldaten

In Israël zorgde de Tamimi-zaak voor veel verdeeldheid. Een deel van de bevolking zag haar als een naïeve jongere die was opgejut door haar familie. Anderen vonden haar een bedreiging voor Israëls beleid van militaire afschrikking in de strijd tegen de Palestijnen. Sommigen prezen de soldaten echter omdat ze zich in december terughoudend hadden opgesteld toen de Palestijnse zich verzette. Conservatieve politici waren boos omdat ze vonden dat de militairen te zwak optraden. Zij drongen aan op een forse straf voor de activiste. De zaak kreeg extra aandacht omdat een regeringsfunctionaris zei dat hij het parlement had laten onderzoeken of de blonde Tamimi’s wel "echte" Palestijnen waren. 

Lees verder onder de foto

"Illegale rechtbank"
Beeld EPA

De berechting van Tamimi heeft opnieuw de aandacht gevestigd op de militaire rechtspraak op de Westbank. Israël gebruikt deze rechters om Palestijnen te berechten, maar de Israëlische kolonisten in het gebied vallen onder civiele rechtbanken. Jaarlijks worden honderden minderjarige Palestijnen door militaire rechters berecht, onder andere omdat zij deelnamen aan gewelddadige protesten. "Israël sluit dit kind acht maanden op omdat zij opriep tot protesten en omdat zij een soldaat sloeg", aldus directeur Sarah Leah Whitson van de Midden-Oostenafdeling van Human Rights Watch.

Lees ook: Brigitte Herremans over Israël en Palestina: "Het is geen Amerikaanse western, maar een Griekse tragedie" (+)