Marianne Vos heeft na waaierspektakel sterkste eindschot in Vuelta Femenina en pakt tweede ritzege, Demi Vollering behoudt leiderstrui

Marianne Vos heeft haar tweede ritzege in de Vuelta Femenina binnen. Zijwind zorgde ervoor dat een klein groepje richting de pittige slotkilometer ging, waarin Vos duidelijk het sterkste eindschot had. Demi Vollering werd vierde en blijft leidster.

Maxime Caeyman

Na twee bergetappes was het vandaag in de Vuelta Femenina terug tijd voor een vlakke etappe, maar wel eentje met een pittig slot: de laatste vijfhonderd meter liepen stevig omhoog. Ideaal voor de puncheurs.

Door de stevige wind die er heel de dag stond, werd het allesbehalve een rustig dagje in de buik van het peloton. Op iets minder dan veertig kilometer van de aankomst kregen de rensters de wind in de zij en dat kon maar een ding betekenen: waaiers! Vollering, Vos en Longo Borghini: de belangrijkste rensters hadden de slag overleefd. Enkel Kastelijn, die negende stond in het algemeen klassement, verzeilde in een tweede waaier en moest achtervolgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Door het beulswerk van Movistar werd de eerste groep steeds kleiner: meer dan dertig renners was die groep niet meer groot. Zij zouden strijden voor de ritzege, want de tweede groep bleef hangen op een minuut. In de laatste tien kilometer probeerde onder andere Marlen Reusser van Team SD Worx - Protime het een paar keer met een aanval, maar ze geraakte niet weg. Doordat het na de aanvallen telkens stilviel, kwam het tweede peloton terug tot op een halve minuut, maar de aansluiting maken zou niet meer lukken.

Op vier kilometer van de aankomst kreeg een aanval toch wat ruimte. Mischa Bredewold, Alison Jackson, Lily Williams en Silke Smulders probeerden te anticiperen, maar ook hun aanval werd snel tenietgedaan. De pittige slotkilometer zou beslissen over winst en verlies. Vollering zat te ver, Longo Borghini en Vos zaten wel goed gepositioneerd. Die laatste had nog het meeste in de benen en pakte met lengtes voorsprong haar tweede ritzege uit deze Vuelta.

In de open velden kreeg de wind vrij spel en dat leidde tot waaiers.© Getty Images

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen