Direct naar artikelinhoud
verkeer

Niet vrouwen, maar jonge mannen zijn slechtste chauffeurs

Niet vrouwen, maar jonge mannen zijn slechtste chauffeurs
Beeld BELGA

Hoewel vrouwen achter het stuur de meeste kritiek krijgen, blijkt uit nieuw Noors onderzoek dat niet zij, maar jonge mannen de gevaarlijkste chauffeurs zijn. Ze zijn snel afgeleid en letten minder goed op het verkeer.

Ole Johansson, onderzoeker aan het Institute of Transport Economics in Noorwegen, onderzocht 1.100 middelbare scholieren (van wie 208 met rijbewijs) en 414 volwassenen. Zij moesten een vragenlijst invullen over hun gedrag in het verkeer, waarna werd getest hoe snel ze afgeleid raakten achter het stuur.

Er bleek een flink verschil te zijn op basis van de leeftijd en het geslacht van de deelnemers. "Ik ontdekte dat jonge mannen het snelst afgeleid zijn. Anderen die daar gevoelig voor zijn, zijn mensen die vaak rijden en mensen met een neurotische of extroverte persoonlijkheid", aldus Johansson in Britse media. Oudere vrouwen en mensen die aangeven zelf de controle te hebben over afleiding, deden het stukken beter.

Er raken jaarlijks 50 miljoen mensen gewond bij auto-ongelukken

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er jaarlijks 50 miljoen mensen gewond raken en een miljoen mensen overlijden bij auto-ongelukken. Afleiding is een belangrijke factor. Bij het onderzoek van Johanssen kwam de radio als grootste afleiding uit de bus. Eerder onderzoek liet echter zien dat ook de smartphone te veel aandacht vraagt van automobilisten. Johansson: "Het besturen van een auto bestaat vooral uit visuele aandacht. Iedere factor die de blik van de weg afhaalt kan een afleiding genoemd worden. Na twee seconden neemt het risico om betrokken te raken bij een ongeval al drastisch toe."

Johansson raadt dan ook aan om risicogroepen meer aandacht te geven, zodat afleiding wellicht voorkomen kan worden. "Op maat gemaakte programma's om afleiding van chauffeurs tegen te gaan. Bijvoorbeeld gericht op jonge mannen die snel afgeleid zijn tijdens het rijden", besluit hij. "Die denken namelijk dat ze geen controle hebben over die afleiding, maar dat is wel degelijk het geval."