De studenten bezetten sinds vanochtend een universiteitsgebouw.
Foto: Belga

Studenten bezetten ULB-campus: "Onmiddellijk samenwerking met zionistische universiteiten verbreken"

Studenten bezetten een gebouw van de Solbosch-campus van de Brusselse universiteit ULB.  Met hun actie willen ze de "genocide in de Gazastrook" aan de kaak stellen. Ze roepen de universiteit ook op om "onmiddellijk de samenwerking met zionistische academische instellingen en bedrijven te verbreken".

Om 10 uur kwamen groepen studenten toe voor het gebouw B. Een honderdtal van hen besliste er hun kamp op te zetten. De mobilisatie sluit aan bij studenten over de hele wereld, zoals in de Verenigde Staten en India, die hun universiteiten bezetten tegen het Israëlische geweld in de Gazastrook.

De ULB-studenten eisen ook transparantie over alle samenwerkingen tussen de Brusselse universiteit en Israël. Ze willen dat de ULB "onmiddellijk en ondubbelzinnig alle vormen van samenwerking met zionistische academische instellingen en bedrijven te verbreken die deelnemen aan de systematische onderdrukking van het Palestijnse volk".

Daarnaast moet de uitnodiging aan de gewezen Israëlische ambassadeur in Frankrijk voor een conferentie op de campus op 3 juni worden geannuleerd. 

"Terwijl het Israëlische leger Rafah bombardeert en zich klaarmaakt om de stad binnen te vallen, worden campusbezettingen vooral in de VS en in Frankrijk hard aangevallen", aldus de studentenbeweging. Die veroordeelt de reactie van westerse universiteiten en staten als een "daad van solidariteit met het Israëlische koloniale project".

Meest gelezen