Starters vragen vaker hypotheek aan, hoogste aantal in vijf jaar

Nieuws
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 08:09 aangepast 09:25
Afbeelding
beeld anp

Ook het gemiddelde hypotheekbedrag dat starters hebben aangevraagd is volgens HDN het hoogst in vijf jaar. Het aangevraagde bedrag in april kwam uit ongeveer 353.000 euro.

In totaal werden in april ongeveer 45.000 hypotheken aangevraagd, ruim 40 procent meer dan in april 2023, meldt HDN. De hypotheekmarkt is daarmee vorige maand flink hersteld vergeleken met 2023 volgens de organisatie. Het grootste deel van alle Nederlandse hypotheekaanvragen loopt via HDN.

Nog niet op niveau

De hypotheekmarkt lijkt volgens de organisatie sterk te zijn teruggeveerd na de dip in maart. Sinds juni 2022 zijn niet zoveel hypotheken aangevraagd als afgelopen maand.

De kopersmarkt deed het vorige maand goed, vindt HDN. Huizenkopers vroegen meer dan 27.000 hypotheken aan, ongeveer gelijk aan de aanvragen in april van recordjaar 2020. Het is nog niet duidelijk of meer mensen vorige maand daadwerkelijk een huis hebben gekocht op de krappe woningmarkt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt deze maand met die cijfers en makelaarsvereniging NVM in juli.

De hypotheekmarkt is nog niet op het niveau van 2022 en eerder, ziet HDN verder. Dit komt vooral omdat het aantal hypotheken dat wordt overgesloten flink is afgenomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse FTI, derde touroperator van Europa, dreigt om te vallen

Het op twee na grootste reisconcern van Europa, het Duitse FTI, dreigt om te vallen. Moederbedrijf FTI Touristik is maandag bij de rechtbank in München een faillissementsprocedure gestart.

Afbeelding

Ruiten woning voor mishandeling opgepakte pleegouders vernield

Meerdere ruiten van de woning van de van mishandeling verdachte pleegouders uit Vlaardingen zijn afgelopen weekend vernield. De politie meldt maandag te onderzoeken wat er is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk is, onder meer op basis van beelden van een mobiele camera die..

Afbeelding

Microsoft wil miljarden steken in AI en clouddiensten in Zweden

Microsoft wil miljarden investeren in het uitbreiden van zijn clouddiensten en kunstmatige intelligentie (AI) in Zweden, meldt het techbedrijf. Het bedrijf wil hierin in twee jaar tijd 33,7 miljard Zweedse kronen steken, zo'n 3 miljard euro.

Afbeelding

Kiezers kunnen op meer stations stemmen voor Europa

Op meer stations kunnen mensen donderdag hun stem uitbrengen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De stations van Gorinchem, Winterswijk en Aalten zijn maandag toegevoegd aan de lijst die de NS eerder al had opgesteld en vrijgegeven.

Afbeelding

VN: helft gebouwen in Gaza verwoest of beschadigd

Meer dan de helft van de gebouwen in de Gazastrook is de afgelopen maanden verwoest, beschadigd of mogelijk beschadigd. Dat meldt VN-dienst UNOSAT, die gespecialiseerd is in het analyseren van satellietbeelden.

Afbeelding

Rijkswaterstaat verwacht geen problemen door hoge waterstanden

Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen voor de scheepvaart door de hoge waterstanden in het land, meldt een woordvoerster. Op dit moment kampt het zuiden van Duitsland met wateroverlast door hevige regenval.