Arrestaties bij actie tegen wet buitenlandse agenten Georgië

Nieuws
De Georgische politie heeft dinsdag 63 arrestaties verricht tijdens een demonstratie tegen een controversieel wetsvoorstel over ‘buitenlandse agenten’. Bij de betoging in de hoofdstad Tbilisi zijn ook zes agenten gewond geraakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 11:12
Afbeelding
beeld anp

De veiligheidsdiensten gebruikten dinsdag traangas, rubberen kogels en flitsgranaten om duizenden betogers uiteen te drijven. Volgens de politie was de demonstratie niet langer vreedzaam en moest de openbare orde worden hersteld. Georgische media melden dat er gewonden zijn gevallen. Maandag werd ook een betoging met geweld beëindigd. Er wordt al weken tegen het wetsvoorstel gedemonstreerd.

Organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen, moeten zich volgens de wet registreren als buitenlandse agent. Veel projecten in Georgië zijn afhankelijk van buitenlandse steun. De regering stelt meer controle te willen over buitenlandse invloeden. De oppositie en westerse landen omschrijven de wet als autoritair en door Rusland geïnspireerd. Critici noemen de wet ook wel de Russische wet.

Het parlement in Georgië heeft vorige week in een eerste lezing ingestemd met het voorstel en moet de wet nog twee keer goedkeuren voordat deze kan worden ingevoerd. De tweede stemming vindt waarschijnlijk woensdag plaats. Het parlement, waar regeringspartij Georgische Droom en diens bondgenoten de meerderheid hebben, stemt dan naar verwachting opnieuw in met het wetsvoorstel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne bevestigt deelname Zelensky aan G7-top

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky neemt deze maand deel aan de G7-top in Italië, bevestigt een woordvoerder. Of hij daarvoor ook naar dat land afreist, is nog niet bekend.

Afbeelding

Bronnen: webwinkel Shein wil deze week beursdebuut maken in Londen

De van oorsprong Chinese webwinkel Shein maakt mogelijk deze week al zijn opwachting op de beurs in Londen. Dat meldt Sky News op basis van anonieme bronnen.

Afbeelding

Oekraïne verwacht recordimport elektriciteit na Russische aanvallen

Oekraïne verwacht maandag een recordhoeveelheid elektriciteit te importeren uit Europese landen. Het ministerie van Energie voorziet de import van ruim 27.000 megawattuur na nieuwe Russische aanvallen op de Oekraïense energievoorziening.

Afbeelding

Inspectie krijgt steeds meer meldingen van geweld op scholen

De Inspectie van het Onderwijs gaat strenger controleren wat middelbare scholen doen voor de veiligheid van hun leerlingen. Dat bevestigt de toezichthouder na berichtgeving door RTL Nieuws.

Afbeelding

Zoektocht drenkelingen in Maas bij Venlo maandagmiddag hervat

De politie hervat maandagmiddag de zoektocht naar twee drenkelingen in de Maas bij Venlo. Eerder gaat volgens een woordvoerster van de politie niet, omdat het zoekteam dat gebruikmaakt van een sonarboot uit Urk moet komen. De rijtijd naar Venlo is relatief lang.

Afbeelding

Omstreden Georgische buitenlandse-agentenwet treedt in werking

De voorzitter van het Georgische parlement heeft de buitenlandse-agentenwet ondertekend en daarmee treedt de omstreden wetgeving per direct in werking, meldt het Russische staatspersbureau TASS.