Starters vragen vaker hypotheek aan, hoogste aantal in vijf jaar

Nieuws
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 08:09 aangepast 09:25
Afbeelding
beeld anp

Ook het gemiddelde hypotheekbedrag dat starters hebben aangevraagd is volgens HDN het hoogst in vijf jaar. Het aangevraagde bedrag in april kwam uit ongeveer 353.000 euro.

In totaal werden in april ongeveer 45.000 hypotheken aangevraagd, ruim 40 procent meer dan in april 2023, meldt HDN. De hypotheekmarkt is daarmee vorige maand flink hersteld vergeleken met 2023 volgens de organisatie. Het grootste deel van alle Nederlandse hypotheekaanvragen loopt via HDN.

Nog niet op niveau

De hypotheekmarkt lijkt volgens de organisatie sterk te zijn teruggeveerd na de dip in maart. Sinds juni 2022 zijn niet zoveel hypotheken aangevraagd als afgelopen maand.

De kopersmarkt deed het vorige maand goed, vindt HDN. Huizenkopers vroegen meer dan 27.000 hypotheken aan, ongeveer gelijk aan de aanvragen in april van recordjaar 2020. Het is nog niet duidelijk of meer mensen vorige maand daadwerkelijk een huis hebben gekocht op de krappe woningmarkt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt deze maand met die cijfers en makelaarsvereniging NVM in juli.

De hypotheekmarkt is nog niet op het niveau van 2022 en eerder, ziet HDN verder. Dit komt vooral omdat het aantal hypotheken dat wordt overgesloten flink is afgenomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ombudsmannen willen dat overheid vaker contact met burgers zoekt

De overheid moet vaker persoonlijk contact met burgers opzoeken. Dat schrijven de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman in een dinsdag gepubliceerd jaarverslag. "Het is een plicht van de overheid om burgers zelf op te zoeken. Om te luisteren.

Afbeelding

Alliander en Saxion maken robothond die gaslekken kan opsporen

Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen.

Afbeelding

Activistische aandeelhouder teleurgesteld in grote Shell-beleggers

Mark van Baal, oprichter van de klimaatactivistische beleggersclub Follow This, is teleurgesteld in grote beleggers die niet voor zijn voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben gestemd.

Afbeelding

OM vervolgt Raisa Blommestijn voor groepsbelediging en smaad

Het OM vervolgt Raisa Blommestijn voor groepsbelediging en smaad om verschillende berichten op X, voorheen Twitter, vorig jaar. Volgens het OM, dat Blommestijn niet bij naam noemt, liet ze zich beledigend uit over mensen met een zwarte huidskleur.

Afbeelding

Israël verbiedt persbureau AP het livestreamen van de Gazastrook

Israëlische functionarissen hebben dinsdag in het zuiden van het land beslag gelegd op apparatuur van persbureau Associated Press (AP). Het Amerikaanse persagentschap wordt ervan beschuldigd livebeelden van de Gazastrook beschikbaar te stellen aan de Qatarese nieuwszender Al Ja..

Afbeelding

Weer conducteur bedreigd, verdachte aangehouden

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein van Eindhoven naar Weert toen een man de bril van een conductrice van haar hoofd trok en op de grond gooide.