Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Brand op militair schietterrein in Oost-Limburg na uren blussen onder controle: kwaad opzet niet uitgesloten

De brand op het militair schietterrein is onder controle, maar de brandweer blust nog na.Beeld VTM Nieuws

De brandweerkorpsen van de hulpverleningszones Oost-, Noord- en Zuid-West Limburg hebben de brand op het militaire schietterrein op het grondgebied van Houthalen-Helchteren en Meeuwen-Gruitrode sinds deze middag onder controle. Over een afstand van drie kilometer zijn voorlopig achttien verschillende brandhaarden ontdekt. Het leger, politie en het gerecht houden rekening met kwaad opzet.

Een eerste brandje werd zondag kort voor 7 uur aan de Forelstraat in Houthalen-Helchteren ontdekt. De brandweer had het vuurtje snel geblust, maar vervolgens kwamen er nog meldingen binnen. De laatste melding van een brandhaard liep zondag rond 8.30 uur binnen. De brandhaarden liepen dwars over het militair domein en eindigden in de buurt van de Gestelstraat in Meeuwen-Gruitrode. Er werden zondag geen schietoefeningen gehouden.

De situatie is sinds deze middag onder controle. De brandweermannen zijn op verschillende plaatsen nog aan het nablussen. De brand veroorzaakte rookpluimen met geurhinder, vooral in de omgeving van Houthalen-Oost, Meulenberg en aan de Plas in Houthalen-Helchteren. De rook- en geurhinder kan nog enkele uren aanhouden. 

"Wie last heeft van de rook of de geur, houdt best ramen en deuren gesloten. Ook ventilatiesystemen in huis schakelt men beter uit. Rook is nooit gezond," aldus majoor Aerts van brandweerzone Oost-Limburg. Er was geen gevaar voor omwonenden. 

Onderzoek

"Onze politiediensten zijn nu bezig met het bewaken van de rand van het militaire domein, terwijl de militaire politie het schietterrein zelf in het oog houdt. Er zal verder onderzoek gebeuren naar het ontstaan van de brand. Er zal onder meer een hond worden ingezet", aldus Lode Ceyssens (CD&V), burgemeester van Meeuwen-Gruitrode.

"Vijf hectare op een gebied van 2.500 hectare is in de vlammen opgegaan. Dat viel dus gelukkig nog heel goed mee. Maandag zal het gebied van de brandhaarden nog verder in kaart worden gebracht. De samenwerking tussen de verschillende diensten liep heel goed in het kader van de brandbestrijding", voegde burgemeester Alain Yzermans (sp.a) van Houthalen-Helchteren eraan toe. 

Code oranje

De burgemeesters Alain Yzermans van Houthalen-Helchteren en Lode Ceyssens van Meeuwen-Gruitrode zijn ter plaatse en volgen de situatie op de voet. Het Agentschap voor Natuur en Bos is ook op het terrein aanwezig. In de Limburgse natuurgebieden is de brandfase oranje van kracht omdat er vanwege de droogte een verhoogd risico op brand is. De brandweer vraagt iedereen extra voorzichtig te zijn in bos- en heidegebied en niet te roken of open vuur te gebruiken.

Extrema Outdoor festival

 Aan de Plas vindt dit weekend het dancefestival Extrema Outdoor plaats. Er zijn echter geen bijzondere maatregelen nodig voor het driedaagse festival of de festivalcamping. Dat maakte de gemeente Houthalen-Helchteren zondag bekend. De organisatie van XO staat in contact met de hulpdiensten.