© Sven Van Haezendonck

Aanschuiven aan parking Grote Markt, verdieping leeg in parking Bruul

Shoppers laten de nieuwe parking Bruul in Mechelen voorlopig nog links liggen. Terwijl het voor een volle parking Grote Markt aanschuiven is, parkeren in de garage onder de Hendrik Speeqcvest op een topdag maximaal tweehonderd auto’s. Een volledige verdieping staat er leeg.

Sven Van Haezendonck

Vrijdag omstreeks 14u. Voor parking Grote Markt die volzet is, staan acht auto’s aan te schuiven. Een kilometer verder op de Mechelse vesten (R12) kun je parking Bruul zo binnenrijden. Van de parkeergarage met twee verdiepingen en plaats voor 350 wagens staat een volledige verdieping leeg. Op zaterdag, door de wekelijkse markt een populaire shoppingdag, reikt de file voor de Grote Markt zelfs vaak tot aan de Sint-Romboutstoren.

“Op onze topdag op zaterdag verwelkomen wij verspreid over een hele dag zo’n tweehonderd klanten in parking Bruul”, zegt Philip De Brabanter van Q-Park. Dat Nederlandse parkeerbedrijf baat de nieuwe parkeergarage op de Speecqvest uit. “Het is gek dat mensen staan aan te schuiven, terwijl je hier vlot binnengeraakt. En vooral, ze bevinden zich op vijf minuten wandelen van de winkelstraat. Als ze opnieuw vertrekken, moeten ze met de auto niet de hele binnenstad door”, legt De Brabanter uit.

Interesse neemt toe

De interesse voor de nieuwe parking is dan wel nog beperkt, toch ziet Q-Park het gebruik in stijgende lijn gaan. “Eens de mensen hier een keertje geweest zijn, blijven ze komen”, stelt Philip De Brabanter. De eerste verdieping van parking Bruul opende eind vorig jaar de deuren voor het publiek. Op dat moment was bovengronds de aanleg van de Speecqvest nog volop bezig en was de parking alleen toegankelijk in de richting van de Zandpoortvest. “In de beginperiode telden wij dertig tot veertig bezoekers per dag. Dat was onder de verwachtingen”, klinkt het bij Q-Park.

© Sven Van Haezendonck

In mei was het openbaar domein grotendeels klaar en opende ook de tweede verdieping van parking Bruul. “Ook de tweede inrit in de richting van het station is in die periode geopend. Dat heeft zijn effect”, zegt De Brabanter nog. Volgens de recentste bezoekerscijfers rijden er momenteel tijdens de week 130 tot 140 auto’s per dag de parking in. Op zaterdag loopt dat op van 180 tot 200.

Capaciteit op overschot

Maar zelfs dan is er nog meer dan capaciteit op overschot. “Uit ervaring van vorige openingen weten we dat het gemiddeld twee tot drie jaar duurt eer zo’n parking rendeert”, reageert Marina De Bie (Groen), schepen van Mobiliteit. Toch heeft het volgens haar ook veel met mentaliteit te maken. Ze geeft aan dat bestuurders er heel bewust voor kiezen om toch even in de file te staan voor de inrit van parking Grote Markt. “Omdat ze weten dat ze na maximum een kwartiertje wachten toch plaats hebben”, zegt De Bie. Dat is opvallend: vanaf de Speecqvest is het een tiental minuten wandelen naar de Grote Markt.

Minieme prijsverschillen

Mogelijk spelen de minieme prijsverschillen mee. In parking Bruul kost een uurtje parkeren 1,80 euro. In parking Grote Markt is het starttarief 1,90 euro, maar na meer dan twee uur parkeren zakt ook daar de prijs tot 1,80 euro per uur. Straffer: vanaf 19u is parkeren onder de Grote Markt met het goedkope avondtarief van 3 euro zelfs voordeliger dan de wagen in parking Bruul stallen (5,40 euro).

“Voor de mensen die in file staan aan parking Grote Markt is zelfs de gratis shopping shuttle geen alternatief. Hoe we daarmee in de toekomst omgaan, is een uitdaging voor het nieuwe stadsbestuur”, zegt Marina De Bie.

Zelf denkt ze in de richting van goedkopere tarieven voor de randparkings. “In tegenstelling tot het gevoel dat leeft, is Mechelen een van de goedkoopste centrumsteden om te parkeren. Voorts is er ook een bestek opgemaakt voor een water- en een fietstaxi”, legt de schepen uit.

© Sven Van Haezendonck