donderdag 19 juli 2018 - Tennis
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Liesl Pieters pronkt met onze krant in haar handen aan de ingang van het Saint Mary’s College in Californië.  HBVL

Provinciaal tennis

Liesl Pieters en Cloë Ruette trekken naar Verenigde Staten

“Een deur intrappen”

Half augustus wuift Tennisdel twee van haar grootste talenten uit. Zowel Liesl Pieters (17, B-15/1) als Cloë Ruette (17, B-15/4) vertrekken naar de Verenigde Staten, waar ze gedurende vier jaar hun studies met college tennis op het hoogste niveau zullen combineren. Niet op dezelfde universiteit, wel te verstaan. Al heeft het niet veel gescheeld…

Samen met papa Erwin bezocht Liesl Pieters in de maand februari drie universiteiten. “Ik was al sinds vorig jaar bezig met een verhuis naar Amerika”, vertelt ze. “En dus besloten we op verkenning te gaan. Die reis bracht ons naar Iowa, Boulder en Saint Mary’s College in San Francisco. Iowa liet bij mij een heel goede indruk achter. Ik had bij wijze van spreken al bijna beslist om naar ginds te gaan. Maar ook San Francisco legde heel wat troefkaarten op tafel. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Saint Mary’s. De omgeving, het warme klimaat en de coaches hebben de doorslag gegeven. Ik ga er psychologie studeren en natuurlijk heel veel tennissen.”

Ik dacht vorig jaar al om naar Amerika te verhuizen Liesl PIETERS

Naar Iowa

Cloë Ruette, die business gaat studeren, koos wel voor Iowa. “Ze zijn me komen bekijken en ook van Liesl kreeg ik heel positieve feedback”, legt ze uit. “Iowa is actief in één van de beste conferences van Amerika. Het tennisniveau ligt er heel hoog. Na een periode met veel blessures wil ik mezelf weer naar nieuwe hoogtes duwen. Daarom mijn keuze voor Iowa. California was ook heel interessant, maar het tennisniveau in Iowa vormde een perfecte match met mijn ambities.”

Division 1

Liesl en Cloë vertrekken niet met dezelfde ambitie naar Uncle Sam. “In België kan je tennissen en studeren op hoog niveau niet combineren”, aldus Pieters. “In Amerika wel. Ik wil en kan geen van beide laten vallen. Ik ga niet zozeer naar daar met de intentie om een profspeelster te worden, mijn studies zijn minstens even belangrijk. Wel wil ik op tennisvlak veel ervaring op doen. We komen uit in Division 1. Daarin worden veel wedstrijden op hoog niveau gespeeld. Daar ontbrak het mij in België soms wat aan. Ook qua trainingsarbeid zal ik er op vooruit gaan.“

In de States wil ik vier jaar lang fit blijven Cloë RUETTE

Ook Cloë Ruette vertrekt volgende maand naar de States. Serge Minten

Profcarrière

Cloë Ruette daarentegen droomt nog altijd van een profcarrière. “Door de vele blessures was het voor mij geen optie om na het zesde middelbaar de professionele toer op te gaan. Daarvoor heb ik te weinig getraind. Ik heb dit seizoen ook nog geen enkele wedstrijd op mijn palmares staan. In de States wil ik vier jaar fit blijven, mijn diploma halen en tegelijkertijd de deur naar het profcircuit intrappen. Wat als ik opnieuw geblesseerd zou geraken? Ik heb de garantie gekregen dat ze dan geen einde maken mijn scholarship.”

Lore Maelstaf met een brede glimlach.  Serge Minten

vier finales op één dag voor veertienjarige Lore Maelstaf

“Het was heavy maar ik lag niet strike”

Lore Maelstaf speelt nog maar haar eerste seizoen in de damesreeksen maar heeft wel al zo’n vijftig overwinningen achter haar naam. Vorig weekend beleefde de speelster van TC Field weer een hoogdag. Liefst vier finales moest de jongedame uit Peer toen afwerken. Tussen haakjes: de eerste verloor ze, de drie andere won ze.

“Het was vroeg dag zondagmorgen”, wrijft Maelstaf zich het zand uit de ogen. “Ik stond om half negen ’s morgens al op de baan voor mijn eerste finale bij dames 3 in Hechtel. Daarin moest ik meteen drie sets spelen (Maelstaf verloor de partij, nvdr). Om half twaalf moest ik dan normaal gezien de tweede finale spelen, maar die werd een half uurtje verlaat. Om 15 uur werd ik dan op TC Field verwacht voor mijn twee finales in die club. Alles is uiteindelijk vlot verlopen. Het was wel heavy maar ik lag niet volledig strike. Uiteindelijk kwam ik ervan af met wat blaren op mijn handen en mijn voeten.”

“Conditioneel zit het dus goed”, aldus de veertienjarige die maar een paar uurtjes per week traint. Dat ze dit seizoen zo goed zou scoren, had ze dan ook niet verwacht. “Zeker niet”, zo geeft ze toe. “Momenteel heb ik trouwens een beetje last van de biceps. Waarschijnlijk door overbelasting. Maar in de dames 4-reeks wil ik me fixeren op het criterium (ze staat er momenteel aan de leiding, nvdr). Ik zal dan ook de hele zomer lang tornooien spelen. Nu ja, veel andere hobby’s heb ik niet hoor. Tenzij misschien winkelen. Met mijn winstpremies is daar nu wat ruimte voor”, lacht ze.

TORNOOIEN

ROMERSHOVENSE

Gielen naar finale - Thomas Gielen verzekerde zich in enkel heren 2 al van een finaleplaats dankzij een overwinning tegen Vital Jacquemin. Jelle Jehaes, net als Gielen een thuisspeler, is ook goed op dreef. Hij plaatste zich ten koste van Gilles Vandelaer voor de laatste vier in heren 3. (rkb)

TC WINTERSLAG

Tennisdel boven - Met Dries Habraken, na winst tegen Daenen, bij H5 en Tom Vandebeek, na zege tegen Campana, bij H6 verzekerden zich twee Tennisdel Genk-spelers zich van de halve finale. Ook bij de laatste vier, maar dan bij D4, hoort Quinte Deckers na een vlotte overwinning tegen Kirsten Vanbrabant: 6/0, 6/1. (gesi)

ROOSENDAeL

Creten finaliste - Lotte Creten versloeg Justien Coomans met 7-6 en 6-0 en is zo finaliste in ED3. Daarin ontmoet ze Elien Lemmens of Laura Coomans. In heren 6 plaatste Liam Wilms zich als eerste voor de halve eindstrijd. (rkb)

HAMONT

Doms versus Coumans of Van Roy - Gerben Doms ontdeed zich in twee sets van Wim Leijssen op weg naar de finale in EH35/1. Daarin wordt Ward Van Roy of Geert Coumans zijn tegenstander. Deborah Beliën en Sarah Peeters lossen voorlopig de verwachtingen in dames 3. (rkb)

LAAKDAL

Bolivianen boven - Drie Bolivianen konden zich al plaatsen voor de kwartfinale bij de heren 2 en daar kon nog eentje bijkomen. Bij de dames 2 gunde Kim Goeleven (B0) in de kwart geen enkel spelletje aan Evelien Cools (C+15/2). Noortje Schroven en Luka Fabry spelen halve finale bij de dames 4. (jmu)

NEEROETEREN

Theybers op dreef - Brian Theybers (Boneput), die bij de heren 4 en 5 al meerdere tornooien won, gaat naar de halve finales bij U15/2. Youngster Thomas Geyens plaatste zich voor de kwartfinales van EH6. (gsb)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws