Weer Russische kritiek op onderzoek naar neergehaalde vlucht MH17

© BELGAIMAGE

Rusland heeft weer kritiek geuit op het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het ook “schandalig” dat Nederland de Oekraïense autoriteiten niet verantwoordelijk houdt voor het feit dat het luchtruim boven het oosten van Oekraïne niet was gesloten, ondanks de vijandelijkheden op de grond.

gjs

Het ministerie kwam vier jaar na de ramp met de kritiek. Het klaagt dat “Nederland niet toestond dat Rusland deelnam aan het Joint Investigation Team (JIT)”, waarin ook Belgen zaten. Ook zou “essentiële informatie” die Rusland verstrekte aan de onderzoekers vrijwel volledig zijn genegeerd. Het steekt volgens het ministerie dat Oekraïne wel JIT-lid is en “wegkomt met het achterhouden van belangrijke informatie”, zoals radargegevens.

Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie vier Belgen, kwamen om. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd uit een installatie van het Russische leger.

Moskou heeft alle aantijgingen steeds ontkend. Zo zegt het dat nooit een raketsysteem van het Russische leger de grens met Oekraïne is overgestoken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen