Te veel lawaai op straat? Dan schieten de slimme lichten aan

© vdaa

Straatverlichting die wordt ingeschakeld als er teveel lawaai is op straat of wanneer mensen of voertuigen passeren? Op de Sint-Andriesplaats in Antwerpen is het vanaf nu realiteit.

vdaa

De ‘slimme’ straatverlichting op de Sint-Andriesplaats werd geplaatst in het kader van het project Smart City, van de stad Antwerpen en onderzoeksinstituut IMEC. Het gaat om Ledverlichting die voor verschillende doeleinden geprogrammeerd kan worden. Het stadsbestuur hoopt de verlichting vooral in te kunnen zetten om overlast terug te dringen en de veiligheid te verhogen. “Het verlichtingssysteem dat we nu bij wijze van proefproject hebben geïnstalleerd op de Sint-Andriesplaats, wordt aangestuurd door sensoren. Als er op straat bijvoorbeeld meer lawaai is dan je op een bepaald moment van de nacht zou verwachten, dan kan de verlichting plots ingeschakeld worden”, zegt districtsvoorzitter Paul Cordy.

“Dat zou dan een signaal kunnen zijn aan de veroorzaker van de overlast om het wat rustiger aan te doen. Maar de verlichting kan ook aangestuurd worden door bewegingssensoren. Als iemand op een bankje gaat zitten, kan de verlichting het bankje een beetje extra belichten. Of als iemand ’s avonds nog gebruik wil maken van het basketbalveld, dan kan dat deel van het plein worden belicht.” Het systeem dat Antwerpen nu gaat uittesten, is vrij uniek. “Bij mijn weten bestaat er in het buitenland nog geen vergelijkbaar systeem”, zegt Cordy. “Het idee is eigenlijk ontstaan tijdens de inspraakrondes tussen de stad, ontwikkelaar IMEC en de Stuurgroep van Sint-Andries.”