dinsdag 25 september 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

In november zal van de zeven Belgische kernreactoren enkel Doel 3 nog in werking zijn. Hollandse Hoogte

Nog geen oplossing voor mogelijk stroomtekort in november

“Afschakelplan is laatste redmiddel”

HASSELTFederaal energieminister Marie-Christine Marghem (MR) schuift de verantwoordelijkheid van het stroomtekort in de schoenen van Electrabel. Over concrete maatregelen om het tekort op te vangen kan ze nog niet spreken, en of het afschakelplan ook echt in werking zal treden is nog onduidelijk. “Geen paniek”, verzekert Ronnie Belmans van het onderzoeksinstituut EnergyVille in Genk. “Het afschakelplan treedt pas in allerlaatste instantie in werking.”

Aylin KOKSAL

Energieminister Marghem viel naar eigen zeggen uit de lucht toen ze “van de ene dag op de andere” van Electrabel te hoen kreeg dat de onderhoudswerken aan de kernreactoren Tihange 2 en Tihange 3 langer zouden duren. Volgens netbeheerder Elia was de winterplanning voor de stroomvoorziening tot dan op schema. In de maand november zal dus nog enkel Doel 3 stroom leveren, waardoor de energievoorziening in ons land mogelijk in het gedrang komt.

Het zogenaamde afschakelplan is al enkele jaren geleden opgesteld om een eventueel stroomtekort op te vangen. Samengevat deelde de overheid ons land in acht schijven. Wanneer ons land met een energietekort kampt, treedt het plan in werking en valt de stroom in de achtste schijf als eerste weg. Door het mogelijke tekort in november dreigt de stroom in twaalf Limburgse gemeenten uit te vallen: As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Diepenbeek, Bree, Hoeselt, Kinrooi, Maaseik, Maasmechelen, Overpelt, Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek.

Ondernemersorganisatie Unizo reageert verontwaardigd: “Het is onaanvaardbaar dat er vanuit Brussel beslist wordt om het licht als eerste in heel wat Limburgse steden en gemeenten uit te doen”, zegt gedelegeerd bestuurder Bart Lodewyckx. “Het is belangrijk om de ondernemers tijdig te informeren. Niet enkel de grote bedrijven, maar ook de vele kmo’s in Limburg.”

“Geen paniek”

Maar de kans dat het land in november daadwerkelijk met een stroomtekort zit, is volgens energiespecialist Ronnie Belmans van EnergyVille klein. “Er zijn heel wat stappen te nemen alvorens het afschakelplan in werking treedt. Onder meer de hoeveelheden stroom die België kan invoeren, produceren en verbruiken spelen een sterke rol. Als we tijdens de piekuren – tussen 17 en 20 uur – minder energie verbruiken, zal er hoogstwaarschijnlijk ook geen tekort zijn. Vergeet ook niet dat er enorm veel wind is in november, ook dat levert veel energie op.”

Concrete oplossingen of een plan van aanpak legt Marghem voorlopig nog niet op tafel: “Ik weet dat nu iedereen ongerust is. Maar we moeten koelbloedig blijven. We hebben nog enkele weken om oplossingen te zoeken.”

Nagaan tot welke schijf uw straat behoort, kan via de website van de FOD Economie.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws