Direct naar artikelinhoud
Proces Hardy

Advocaat Jef Vermassen over opname Hardy: "Het gruwelijkste uur van mijn leven"

Advocaat Jef Vermassen over opname Hardy: "Het gruwelijkste uur van mijn leven"
Beeld BELGA

Op het assisenproces tegen Renaud Hardy kregen de juryleden vanavond de gruwelijke videobeelden te zien die Hardy zelf maakte van de moord op Linda Doms (52). Na twee van de vijf fragmenten werd de vertoning stopgezet omdat de beelden te heftig bleken. Advocaat Jef Vermassen heeft de vertoning ook bijgewoond en noemt het in De Afspraak "het gruwelijkste uur van zijn leven".

Slechts twee personen van de burgerlijke partijen bleven zitten bij het begin van de vertoning. Een van hen vertrok uiteindelijk toch nog tijdens de vertoning.

In totaal moeten de juryleden een film van zowat 40 minuten bekijken. Zij moeten in de zaal blijven, maar kunnen wel de blik afwenden of de oren sluiten. Mochten zij de zaal verlaten, dan is dat een procedurefout.

Renaud HardyBeeld Photo News

Het hof beraadt zich over de vraag of het vervolg nog getoond zal worden.

Gruwelijke film

Doms werd op 17 september 2015 door Renaud Hardy in Zemst ‘geëxecuteerd’. Meester Jos Vander Velpen, raadsman van de familie Doms, vroeg eerder deze namiddag om de gruwelijke beelden niet in het openbaar te tonen.

"Jullie zijn rechters en kunnen en moeten dit zien,” sprak Vander Velpen de jury en het hof toe. "Mijn cliënten vinden het echt niet goed dat deze beelden worden getoond. Ik weet dat men de beelden geselecteerd heeft, om vooral de uitspraken van Hardy te tonen. Daar ben ik de onderzoekers dankbaar voor. Maar de beelden zijn wat ze zijn. Ze zijn van een onovertroffen gruwelijkheid. Bij mijn weten is het de eerste keer in de geschiedenis dat een dader zulke daden, foltering, verkrachting en moord filmt. Voor mijn cliënten is het moeilijk dat dit live wordt vertoond. We vragen dit in de eerste plaats voor Linda zelf.”

'Dit is geen montage, er zijn geen beelden uit weggelaten. Het is de integrale versie zoals die op de geheugenkaart is aangetroffen'
Dirk Thys, assisenvoorzitter

Het hof schorste de zitting, en beraadde zich over de vraag. De rechters gingen op de vraag in om de film achter gesloten deuren te vertonen. De assisenvoorzitter Dirk Thys legt uit dat het wel degelijk om de volledige film gaat. "Dit is geen montage, er zijn geen beelden uit weggelaten. Het is de integrale versie zoals die op de geheugenkaart is aangetroffen."

Vermassen: 'Gruwelijkste uur uit mijn leven'

Jef Vermassen verdedigt het gebruik van opnames van een van de moorden in de rechtszaal, maar noemt ze wel het 'gruwelijkste uur van zijn leven.' Veel details mag Vermassen over de beelden niet geven, maar "Ik wou dat de jury de beelden zag. Ze moeten zich een beeld kunnen vormen", legt hij uit. "Ik denk ook dat juryleden elkaar kunnen steunen. Ze staan er niet alleen voor. Als rechter moet je willen zien wat een dader aanricht. Anders ben je niet correct."