Enkele redactieleden tonen fier enkele exemplaren van hun eigen krant© gvb

Peerse school maakt al 15 jaar eigen krant: “Soms stressen om de deadline te halen”

Peer/Pelt -

Al vijftien jaar lang maakt Sint-Elisabeth haar eigen ‘Belang van Limburg’. Met dat krantje houden ze ouders en leerlingen twee keer per jaar op de hoogte van het reilen en zeilen op de scholen in Peer en Pelt. Dit jaar zijn ze al aan hun 25ste editie toe.

Geert Van Baelen

Twee keer per jaar rollen er maar liefst 650 edities van hun eigen krantje over de persen. Daarmee wil het Buitengewoon Secundair Onderwijs Sint-Elisabeth ouders en leerlingen op de hoogte houden over wat er gebeurt in de vestigingen in Peer en Pelt. “De betrokkenheid van de ouders vinden we belangrijk”, zegt Ellen Paesen, coördinator voor Gelijke Onderwijskansen. “Inzicht in onze schoolwerking is daarbij essentieel. We wilden de ouders tonen wat er leeft in onze scholen en de talenten van onze jongeren in de kijker zetten. Zo kwamen we op het idee om met onze verschillende opleidingsvormen een krantje uit te geven, vandaag zijn dat vier verschillende uitgaven.”

Zo worden er op de school al sinds 2009 krantjes gemaakt. Elke editie heeft een zeer gevarieerde inhoud. “Er is heel wat leesvoer specifiek gericht naar ouders”, zegt Paesen. “Zo is er telkens een pastoraal artikel, een tekst rond juridische thema’s en worden ook pedagogische onderwerpen belicht. Elke krant heeft ook zijn eigen accenten. Zo staan er in het krantje van OV1 heel veel foto’s omdat ze daar heel wat uitstappen maken.”

Deadline

Voor de opmaak werd per opleidingsvorm een redactie opgericht. “Die bestaat uit leerkrachten, maar waar het kan betrekken we ook zo veel mogelijk jongeren”, vertelt Ans Boels, voorzitter van de werkgroep rond de schoolkrant. “En zoals het hoort bij een krant, is het soms toch reppen om de deadline te halen. We willen onze nalezers ook nog genoeg tijd geven om te corrigeren. Onze ICT-medewerker kijkt alles nog eens na voor het gedrukt wordt.”

Een van de journalisten is de 13-jarige Angel. “Ik heb een leerkracht geïnterviewd en gepolst naar zijn lievelingseten en hobby’s”, zegt ze. “Via de krant krijgen de lezers meer inzicht in de mens achter de leerkracht.”

Digitaal

In juni verschijnt het 25ste krantje van de school, dat voor deze jubileumeditie in een feestelijk jasje gestoken wordt. “En we gaan met een primeur komen”, lacht schooldirecteur Koen Knevels die al jaren een voorwoord voorziet. “Ik ben fier op het team dat telkens alles tot een goed einde brengt. Aanvullend op de krant is er ook een soort pagina op Facebook, maar volledig digitaal gaan zit er niet in. Heel wat mensen houden toch van een papieren krant die ze kunnen bijhouden om tijdens het schooljaar data van belangrijke activiteiten te kunnen raadplegen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer