Gezamenlijke inschrijfdag nu ook zónder kampeerders

De gezamenlijke inschrijving van kinderen in de Geelse basischolen voor het volgende schooljaar verliep maandag zonder problemen. Er waren geen kampeerders en slechts één overinschrijving.

ho

Het leek in Geel een jaarlijkse traditie te zijn sinds de invoering van het gezamenlijke inschrijfmoment voor nieuwe leerlingen in alle basisscholen: ouders die soms dagenlang voor de schoolpoort van hun keuze kampeerden. Vooral de vrije basisschool Regenboog in Holven en de stedelijke basisscholen Katersberg (Holven) en Larum kregen daarmee te maken. Voor het inschrijfmoment van maandag is er voor het eerst mee gebroken: nergens overnachtende ouders.

“Verscheidene ouders van kleuters die volgend schooljaar voor het eerst naar school komen, waren tijdens ons lentefeest van zaterdag al komen informeren”, vertelt directeur Patrick Engelen van Regenboog. “Daar hebben we hen duidelijk gemaakt dat er met 26 vrije plaatjes nog zeker plaats genoeg is. Dat is vanmorgen (maandag, red.) ook gebleken, we hebben zelfs nog enkele plaatsen over. Gekampeerd is er niet, al stond de eerste ouder hier om 5.30u al voor de deur.”

Ook elders deden zich geen problemen voor, zegt de Geelse onderwijsschepen Griet Verhesen (CD&V). “In Larum zat één ouder al heel vroeg in zijn auto voor de deur te wachten. In die school is uiteindelijk één niet-geregistreerde leerling geteld (die niet ingeschreven geraakte omdat de beschikbare plaatsen ingenomen waren, red.). Als inrichtende macht hebben we met de directie afgesproken om die leerling toch in te schrijven en zogezegd in overtal te gaan.”

Volgens de tegenstanders is het vlotte verloop het bewijs dat een centraal aanmeldingsregister in Geel overbodig is.