© Jan Van der Perre

Jongerenproject ‘De Trappen’ van KMSKA wint Koningin Mathilde prijs

Antwerpen -

Het jongerenproject De Trappen van Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) heeft woensdag de Koningin Mathildeprijs 2024 gewonnen. “Het museum creëert zo een safe place voor jongeren. Het is een project voor én door jongeren”, aldus de Koning Boudewijnstichting.

Via de activiteiten van De Trappen, jongerenwerking van het KMSKA, kunnen jongeren via actieve kunstbeleving in contact komen met het gebouw, de museumwerking en de collectie. Zo hoopt het Antwerpse museum om een stap richting een inclusiever museum te zetten.

Jongeren krijgen de mogelijkheid om het museum in te richten als een hangplek, een naschools ontmoetingspunt, een festival en veel meer. Op die manier bereikte het museum in 2023 al zo’n duizend jongeren via onder andere twee open workshops per week en vier masterclasses per maand. Dat aanbod wordt in 2024 nog verder uitgebouwd.

Een kerngroep van 25 jongeren voert het project uit. Samen met museummedewerkers werken ze een programma uit voor een grotere doelgroep. Professionals in de kunst en in de (mentale) steunen ze daarbij. De Trappen wordt ook gedragen door een breed partnerschap van Young Fenix, Betonne Jeugd, Permeke Bilbiotheek, Jos en BAZZZ.

(ND)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER KMSKA