Turkije wil met de aanvraag de döner beschermen tegen namaak.
Foto: Sheku Mans

Turkije wil de traditionele "döner" beschermen tegen namaak

Turkije heeft bij de EU een aanvraag ingediend om de naam van de populaire streetfoodsnack “döner” een beschermde status te geven. Bij goedkeuring zal enkel nog vlees dat de vastgelegde ingrediënten bevat en op traditionele wijze wordt bereid, de naam döner mogen dragen. Onder meer het Belgische bier Geuze en de pizza Napolitana behoren tot het exclusieve lijstje van "gegarandeerde traditionele specialiteiten".

Turkije wil de naam döner in Europa registreren als "gegarandeerde traditionele specialiteit". Dat staat te lezen in het publicatieblad van de Europese Unie. De naam kan dan alleen worden gebruikt door producenten en verkopers die voldoen aan de geregistreerde productiemethode en productspecificaties.

Met de aanvraag wil Turkije alle soorten döner beschermen, zowel döner van rood vlees, met rund- en schapenvlees, als döner van kip. In de aanvraag worden ook de traditionele eigenschappen van de döner, de ingrediënten en het productieproces vastgelegd.

Tegenstanders hebben nog 3 maanden de tijd om bezwaar in te dienen.

Döner verovert Europa als populaire snack

Over de oorsprong van döner wordt soms gediscussieerd. Zowel Turkije als Griekenland beweren de uitvinder te zijn van de bekende snack. Griekenland zou daarom wel eens bezwaar kunnen optekenen tegen de erkenning.

Maar volgens de meesten, en ook de aanvragers van de erkenning, verspreidde döner zich vanuit Istanboel naar verschillende andere steden in het Ottomaanse rijk. Griekenland was het eerste land in Europa waar de döner zijn intrede deed, door een uitwisseling tussen Turken en Grieken in 1922. In Griekenland werd het daarna populair onder de naam “gyros”.

De döner, zoals we die vandaag kennen, zou voor het eerst in 1972 in Berlijn geproduceerd zijn door de Turkse arbeider Kadir Nurman. Vanuit Berlijn verspreidde het zich over Europa. Volgens ATDID, de vereniging van Turkse döner-producenten in Europa, is döner een cultureel symbool geworden van de Turkse migratie naar Europa.

Dreigt de döner kebab te verdwijnen?

Als de naam döner erkend wordt als "gegarandeerde traditionele specialiteit" zullen producenten zich aan de vastgelegde ingrediënten en het recept moeten houden, dat kan de prijs van een döner kebab wel eens doen stijgen.

Maar snackbars die “namaak” döner serveren zullen dat nog steeds kunnen doen, ze mogen de naam döner dan wel niet meer gebruiken.

Volgens de ATDID bedraagt de omzet van döner in Europa ongeveer 3,5 miljard euro en wordt er ongeveer 400 ton per dag van geproduceerd.

Meest gelezen