© EPA-EFE

Als Trump geen immuniteit krijgt, zal “Biden zeker vervolgd worden voor al zijn misdaden”

Als het Amerikaanse Hooggerechtshof Donald Trump geen immuniteit toekent, “dan zal Biden zeker vervolgd worden voor al zijn misdaden, want hij heeft veel misdaden gepleegd”. Dat heeft de voormalige Amerikaanse president gezegd in een interview met het magazine Time.

adb
Bron: Time, Reuters, Guardian

Trump heeft de Democraten er herhaaldelijke van beschuldigd het rechtssysteem in te zetten als een wapen, met name voor een politiek gemotiveerde heksenjacht tegen hem om een herverkiezing te voorkomen. Mocht hij in november toch opnieuw als president verkozen worden, hoe zou Donald Trump dan zelf omgaan met justitie? Zou hij openbare aanklagers ontslaan die zijn bevelen weigeren om iemand te vervolgen? “Dat zou afhangen van de situatie”, antwoordde hij daarop in twee pas gepubliceerde interviews met het magazine Time, in april afgenomen in Mar-a-Lago en via de telefoon.

LEES OOK. Rechter legt Donald Trump 9.000 dollar boete op voor overtreden van spreekverbod in strafproces en dreigt met opsluiting 

Trump heeft tijdens campagnebijeenkomsten gezworen na zijn herverkiezing wraak te zullen nemen voor de “heksenjacht”. Maar de aanklagers in zaken tegen hem, zoals Fani Willis of Alvin Bragg, vervolgen, “nee, dat wil ik niet doen”. “We zullen naar veel dingen kijken. Wat ze gedaan hebben is iets vreselijks.” Hij heeft ook gezworen een “echte speciale aanklager” aan te stellen om achter Biden aan te gaan. Maar: “Ik zou Biden niet willen schaden. Ik heb te veel respect voor het ambt”, klinkt het in het interview, voor hij suggereert dat het zal afhangen van de uitspraak van het Hooggerechtshof over onschendbaarheid voor hem. “Als zij zeiden dat een president geen immuniteit krijgt, dan ben ik zeker dat Biden vervolgd zal worden voor al zijn misdaden, want hij heeft veel misdaden gepleegd.”

Hij klaagde in het interview over de “Biden-geïnspireerde” rechtszaken en suggereerde dat de “fascisten” in de Amerikaanse overheid de grootste dreiging vormen. “Ik denk dat de vijand van binnenin, in veel gevallen, veel gevaarlijker is voor ons land dan de vijanden van erbuiten van China, Rusland en verschillende andere.”

LEES OOK. “Dit is puur theater, ze hebben schrik van hem”: onze man in New York spreekt Trump-fans en -haters bij start van het proces

Als Trump verkozen wordt, zou hij zich willen omringen met mensen die zijn bewering geloven dat de overwinning in de presidentsverkiezing van 2016 van hem “gestolen” werd. Hij zou moeite hebben om iemand aan te nemen die toegeeft dat Biden won. “Ik zou me er niet goed bij voelen.”

Of er opnieuw politiek geweld zou komen rond de verkiezing, zoals de bestorming van het Capitool in 2021, kon Trump niet uitsluiten. “Als we niet winnen, weet je, het hangt ervan af. Het hangt altijd af van de eerlijkheid van de verkiezing.”

Dictator-uitspraak was grap

In het uitgebreide interview zei Trump ook dat zijn eerdere uitspraak dat hij op dag één na zijn aanstelling een dictator wil zijn om onder meer de zuidgrens te sluiten, een grap was. “Dat was sarcastisch gezegd.” Of hij dan niet begrijpt waarom veel Amerikanen bezorgd zijn over zulke uitspraken? “Ik denk dat veel mensen het leuk vinden.”

LEES OOK. ‘Proces van de eeuw’ begint vandaag: kans dat Trump veroordeeld wordt is groot, kans op gênante momenten nog groter

© REUTERS

Trump heeft beloofd de grootste deportatie uit te voeren van migranten die illegaal in het land zijn. Hij zou daarbij niets uitsluiten, ook niet het bouwen van nieuwe detentiekampen. “Maar er zou niet zoveel behoefte aan zijn. We laten ze niet in het land, we halen ze eruit.”

LEES OOK. ANALYSE. Nu ook ‘verwarde’ Trump geviseerd wordt: inzet verkiezingen lijkt mentale capaciteit van presidentskandidaten te worden

Voor die deportaties zou hij troepen van de Nationale Garde inzetten. “Als zij dat niet zouden kunnen, dan zou ik het leger gebruiken.” Gevraagd naar een wet uit 1878 die de inzet van militairen tegen burgers (niet-militairen) verbiedt, antwoordde Trump: “Wel, dit zijn geen burgers. Dit zijn mensen die niet legaal in ons land zijn. Dit is een invasie van ons land.”

Abortus, Oekraïne en Israël

Terwijl de Democraten het recht op abortus opnieuw federaal willen verankeren, wil Trump dat blijven overlaten aan de staten. Ook als die beslissen om de zwangerschappen van vrouwen te monitoren voor het geval ze in een andere staat abortus zouden willen plegen. “Ik denk dat ze dat mogelijk gaan doen”, aldus Trump. Of hij er zich comfortabel bij zou voelen dat staten vrouwen vervolgen voor een abortus na de wettelijke termijn? “Het is irrelevant of ik comfortabel ben of niet. Het is totaal irrelevant, want de staten gaan die beslissingen maken.”

LEES OOK. Joe Biden voert steeds meer campagne zoals Donald Trump dat doet: “We volgen gewoon zijn voorbeeld”

Over zijn buitenlands beleid zei Trump onder meer dat hij zal proberen om Oekraïne te helpen, maar dat hij geen geld zou geven “tenzij Europa begint met gelijktrekken”. “Als Europa niet gaat betalen, waarom zouden wij moeten betalen? Het heeft een veel grotere impact op hen. Wij hebben een oceaan tussen ons, zij niet.”

In het Midden-Oosten zou Trump “er zijn” als Israël aangevallen wordt door Iran. Toch is hij kritisch voor Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. De aanval van Hamas op 7 oktober “gebeurde tijdens zijn dienst”. Trump sluit niet uit dat hij Amerikaanse militaire hulp aan Israël zou inhouden om het land te dwingen de oorlog in de Gazastrook te beëindigen. In een tweestatenoplossing voor Israël en Palestina gelooft hij niet echt meer. “Ik denk nu dat twee staten heel, heel moeilijk zal zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER