© REUTERS

AUSTRALIAN OPEN. Rafael Nadal geeft op in kwartfinales na vier uur wedstrijd, ook Dimitrov sneuvelt

Rafael Nadal (ATP 1) heeft opgegeven in de kwartfinale op de Australian Open. De Spanjaard gaf op in de vijfde set, na een wedstrijd van bijna 4 uur, tegen de Kroaat Marin Cilic (ATP 6). De Brit Kyle Edmund heeft zich bij de mannen verrassend geplaatst voor de halve finales ten koste van de Bulgaar Grigor Dimitrov, dit najaar nog winnaar van de Masters.

LEES OOK: IJzersterke Elise Mertens hakt nummer 4 in de pan en gaat naar halve finale Australian Open: “Ik probeer in de voetsporen van Kim Clijsters te treden”

Nadal vroeg medische verzorging aan bij het begin van vierde set, maar het mocht niet meer baten. Hij moest opgeven met een blessure aan de rechterquadriceps. In de halve finale wacht voor Cilic een confrontatie met revelatie Kyle Edmund (ATP 49). De Brit versloeg eerder op de dag de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 3) in vier sets (6-4, 3-6, 6-3 en 6-4).

De 23-jarige Edmund en de 29-jarige Cilic kwamen elkaar één keer eerder tegen op het ATP-circuit. Op de Shanghai Masters, in oktober vorig jaar, trok Cilic in twee sets het laken naar zich toe.

Voor Cilic is het zijn zijn tweede halve finale in Melbourne, na 2010. Toen moest hij de duimen leggen voor Andy Murray. Cilic stond vorig jaar nog in de finale op Wimbledon. In 2014 won hij de US Open. Edmund kwam nooit verder dan een tweede ronde in Melbourne.

“Voelde iets in vierde set”

Nadal gooide door een beenblessure de handdoek bij een 0-2 achterstand in de vijfde en beslissende set (6-3, 3-6, 7-6 (7-5), 2-6 en 0-2). “Op een bepaald moment in de vierde set, bij een dropshot geloof ik, voelde ik iets”, legde het nummer 1 van de wereld na afloop uit. “Mijn been blokkeerde. Als ik bewoog, deed het pijn. En je kan niet winnen zonder te bewegen.”

Nadal won de Australian Open in 2009 en was er al drie keer verliezend finalist (2012, 2014 en 2017). “Ik speel hier heel graag en voelde me klaar om voor de titel te strijden”, vervolgde de Spanjaard. “Het was vandaag een match waarin alles kon gebeuren. Ik kon winnen, ik kon verliezen. Maar als ik eerlijk ben, was hij (Cilic) ook heel sterk aan het spelen.”

Om te weten hoe ernstig de blessure is, moet Nadal nog even afwachten. “Morgen laat ik een scan nemen, dan zullen we meer weten.”

De vele kwetsuren op de tour moeten de ATP tot nadenken stemmen, vindt het nummer 1 van de wereld. “Te veel jongens lopen blessures op. Zij (de ATP) moeten een beetje meer bezig zijn met de gezondheid van de spelers. Er is nog een leven na het tennis. Ik weet niet wat er zal gebeuren als we op deze hele harde ondergronden moeten blijven spelen.”

© Photo News

© AFP

Kyle Edmund door

De Brit Kyle Edmund (ATP 49) versloeg verrassend de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 3), dit najaar nog winnaar van de Masters, in vier sets (6-4, 3-6, 6-3 en 6-4). Voor de 23-jarige Edmund is het zijn eerste halve finale op een grandslamtoernooi. Daarin neemt de Brit het op tegen de Kroaat Marin Cilic (ATP 6).

Edmund was de enige Brit dit jaar op de hoofdtabel van de Australian Open. Zijn landgenoot Andy Murray, drievoudig grandslamwinnaar, onderging onlangs een heupoperatie en is nog even uit roulatie.

© Photo News

In de andere kwartfinales staat de Zwitser Roger Federer (ATP 2) tegenover de Tsjech Tomas Berdych (ATP 20) en de Amerikaan Tennys Sandgren (ATP 97) tegenover de Zuid-Koreaan Hyeon Chung (ATP 58). Die laatste twee spelers stuntten in hun achtste finales, door respectievelijk de Oostenrijker Dominic Thiem (ATP 5) en de Serviër Novak Djokovic (ATP 14) huiswaarts te sturen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer