© BELGA

Mededingingsautoriteit “bezorgd” over geldautomatenproject grootbanken

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) is bezorgd dat het project van de grootbanken om hun geldautomaten te vervangen door bankneutrale automaten, zal leiden tot minder automaten die ook verder uit elkaar staan. Dat zegt de BMA donderdag, na een “voorlopige analyse” van dat Batopin-project.

Bron: BELGA

Batopin is een project van de vier grootste banken van het land: Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC. Zij spraken af om hun eigen geldautomaten te vervangen door een netwerk van bankneutrale automaten (CASH-punten) dat door Batopin beheerd wordt. De uitrol ervan is volop bezig. Het doel is om uiteindelijk op 970 locaties geldautomaten te hebben. 

Het Auditoraat van de BMA heeft een voorlopige analyse afgerond. “Deze resultaten roepen zorgen op over de gevolgen van het Batopin-project voor de consumenten, ondanks de overeenkomst van maart 2023 tussen de federale regering en (bankenfederatie, red.) Febelfin over toegang tot geldautomaten, wat de situatie aanzienlijk heeft verbeterd”, zegt de Mededingingsautoriteit in een persbericht. “Deze bezorgdheden hebben ten eerste betrekking op de vermindering van het aantal geldautomaten en de extra afstand die moet worden afgelegd om die te bereiken, en ten tweede op de gevolgen van het intensievere gebruik van geldautomaten in het Batopin-netwerk voor de kwaliteit van de dienstverlening.”

In maart 2023 spraken de regering en de financiële sector onder meer af dat er in eke gemeente minstens één geldautomaat moet zijn, en dat er in landelijke gebieden binnen de vijf kilometer een automaat moet zijn.

Het onderzoek loopt voort. “Batopin heeft al een reeks opmerkingen gemaakt in reactie op de voorlopige analyse van het Auditoraat en werkt actief mee aan het lopende onderzoek. In dit stadium blijven de uitkomst en de duur van dit onderzoek open”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer