© Joren De Weerdt, RR

Mama (48) sterft aan CO-vergiftiging: “Onze zoon heeft er nog alles aan gedaan om haar te redden”

Diep verdriet en fierheid over zijn beide kinderen. Het zijn de gevoelens van Leo Van Loon (48) uit Ravels nadat zijn vrouw Mayke Van Oerle (48) afgelopen weekend is gestorven door een CO-vergiftiging. “Mijn zoon heeft alles gedaan om haar te redden”, zegt hij. Leo wil de herinnering levend houden aan een vrouw met een gouden hart en een enorme inzet voor mensen die hulp nodig hebben.

Ivo Meulemans

“Mijn vrouw had een gouden hart. Onze twee kinderen, Bryan en Bieke, betekenden alles voor haar. Ze stond altijd klaar om iemand te helpen. Zo ga ik haar ook herinneren. Ze was actief als vrijwilligster bij het Rode Kruis, bestuurslid van de Arendonkse motorclub Fire Birds en de goedlachse verantwoordelijke van het mindervalidenpodium op de Graspop Metal Meeting in Dessel. Ze deed haar werk, voor bejaarden zorgen, dolgraag.”

Met veel respect praat Leo Van Loon over zijn echtgenote, met wie hij 26 jaar getrouwd was. Een CO-vergiftiging werd de vrouw zaterdagnacht fataal. De boosdoener bleek een defecte gasboiler in de keuken.

Zelf had Van Loon zaterdagavond nog een bad genomen. Hij moest naar een feestje in Vosselaar. “Toen ik vertrok, lag Mayke op de zetel. ‘Wees voorzichtig. En als je te veel hebt gedronken, dan slaap je maar in de bestelwagen’, zei ze nog.”

© Joren De Weerdt

Toen zoon Bryan (23) even later thuis kwam, klaagde zijn mama over hoofdpijn. Mayke meldde zich ziek op het werk, het woonzorgcentrum De Hoge Heide in Arendonk. “Maar zondag ben ik er zeker”, zei ze nog aan de telefoon.

’s Avonds laat nam ook de zoon een bad. “Net voor hij uit bad kwam, moest hij overgeven. In de tussenkamer trof hij even later zijn moeder buiten bewustzijn aan in de zetel. Dat moet iets rond 23.30u zijn geweest. Met zijn gsm heeft hij de hulpdiensten verwittigd en hij is meteen met de reanimatie gestart”, zegt Leo. “Op dat moment besefte hij nog altijd niet wat er aan de hand was. Toen hij op en neer naar de buren is gelopen, is hij meermaals gevallen. Nadien heeft hij de reanimatie verdergezet.”

Kleren en ringen gekozen

De ambulanciers namen bij aankomst meteen hoge CO-waarden waar en haalden moeder en zoon uit de woning. De vrouw werd in zorgwekkende toestand naar het Stuivenbergziekenhuis gevoerd. Ook de zoon werd afgevoerd. Intussen was ook de vader gealarmeerd.

“Ik ben meteen naar Stuivenberg gereden. Toen ik daar toekwam, stond een verpleegster me op te wachten. Ik vroeg of ik mijn vrouw zo snel mogelijk mocht zien. Samen met mijn kinderen heb ik ze op de spoedafdeling gezien. Ze was nog altijd buiten bewustzijn. Nadien is ze naar de afdeling intensieve verzorging gebracht. Maar haar toestand verslechterde. In het bijzijn van onze kinderen, hun partners en haar oudste broer is haar hart rond 5.30u gestopt met pompen. Vlak voordien hebben we haar nog van alles toegefluisterd. We hopen dat ze het heeft gehoord.”

Leven op het spel

© RR

Twee dagen na het overlijden is Leo vooral trots op zijn beide kinderen. “Bryan heeft alles gedaan om zijn mama te redden. Hij heeft zijn leven op het spel gezet. Het heeft niet mogen zijn. Maar voor hetzelfde geld was ik mijn vrouw én zoon kwijt. CO is echt een sluipende moordenaar”, beseft Leo. “Ook mijn dochter is sterk. Bieke heeft de kleren gekozen waarin Mayke is opgebaard en voor de ringen en nagellak gezorgd. Ze is volop bezig met het afscheid voor te bereiden. Knocking’ on heavens door is een van de liedjes waar ze op dit moment aan denkt.”

Toen Leo zondagmiddag thuis kwam, stak hij de pelletkachels aan en voelde zich even later misselijk worden, wellicht door de vermoeidheid. “De man heeft toen opnieuw de brandweer verwittigd. In de woning werden toen geen CO-waarden gemeten”, zegt Luc Faes van de brandweer Taxandria. “Zodra het kraantje van de boiler weer werd opgezet, ging de wijzer de hoogte in.”

Bij de organisatie van het muziekfestival Graspop is de verslagenheid groot. “Mayke en Leo werkten sinds de beginjaren bij de safety-crew. Samen met een aantal vrouwen zorgde Mayke met veel toewijding voor de goede gang van zaken aan het podium voor gehandicapten”, zegt Marc Van Geel. “Mayke was altijd goed gezind. We gaan haar enorm missen. Een van de vrouwen die nauw met Mayke samenwerkte, neemt in juni haar job over. Dat wordt emotioneel een moeilijke opdracht.”

De afscheidsplechtigheid voor Mayke Van Oerle heeft zaterdag om 9u plaats in het crematorium Pontes in Turnhout.

© RR