Luister naar

De Syriër Ayham krijgt een zoen van de burgemeester

Nieuws
Journalist Michiel Steenwinkel wilde weten hoe het is om als vluchteling hier je bestaan op te moeten bouwen en meldde zich aan als buddy via de organisatie DelftseBuur. Hij schrijft een serie verhalen over zijn ontmoetingen met de Syriër Ayham Jabri. Eerdere afleveringen verschenen op 11, 21 en 29 juli en 15 augustus.
Journalist Michiel Steenwinkel wilde we.. meldde zich aan als buddy via de organi.. 21 29 juli 15 augustus.
donderdag 24 augustus 2017 om 03:00

Ik ontmoet Ayham deze keer in de oude binnenstad van Delft. Geen van ons beiden weet dan nog dat er die middag een festival plaatsvindt. Zo gebeurt het dat we ineens tussen honderden mensen in het feestgedruis staan. Ik zie lichtelijk aangeschoten Hollanders dansen en vraag me af wat mijn Syrische vluchteling hiervan vindt. Als ik opzij kijk, zie ik pretogen.

Ayham is een jongeman die openstaat voor nieuwe culturen en ervaringen. Dat is onmiddellijk duidelijk. Waar ik me een beetje ongemakkelijk voel in een feestende menigte, geeft hij zich er meteen aan over. Ik stel voor een biertje te bestellen. Ayham is moslim, maar heeft daar geen probleem mee.

Als ik hem vraag hoe hij het vindt, antwoordt hij met de woorden ‘leuk’ en ‘gezellig’. Ja, zo kun je het zeggen. Ik complimenteer hem met het woord ‘gezellig’, een oer-Hollands woord. Zijn Nederlands gaat in korte tijd met sprongen vooruit. Ayham neemt vervolgens selfies met wildvreemde mensen. Hij vermaakt zich.

Dan beklimt de nieuwe burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, het podium. Ze houdt een korte toespraak. Ik bedenk dat het leuk en misschien ook wel heel handig is voor Ayham om haar te ontmoeten. Zo’n kans krijgt hij niet snel weer. We wurmen ons door de menigte heen, terwijl ik tegen mezelf zeg dat Van Bijsterveldt dit vast kan waarderen. Ik spreek haar aan en stel Ayham voor. Ze reageert enthousiast en zegt dat het leuk is dat hij erbij is. De burgemeester vraagt of hij in Delft woont en hoe hij het hier vindt. De muziek zwelt weer aan. Je kunt elkaar bijna niet meer verstaan. Ik zie dat Ayham iets in haar oor roept, waarop zij hem drie zoenen geeft. Missie geslaagd!

Even later kijk ik met Ayham op mijn mobiel het filmpje terug dat ik maakte van de ontmoeting. Ik vraag hem wat hij tegen de burgemeester zei voordat zij hem drie zoenen gaf. Het antwoord is een vrij beknopte en heldere uitleg van Ayhams integratie: ‘Wij zijn in jullie land, maar jullie zijn in ons hart.’

Eerdere afleveringen verschenen op 11, 21 en 29 juli en 15 augustus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Twee vrome protestanten die goed waren in de oorlog? Het was een kerkgemeenschap die Joden redde

Israëls president Isaac Herzog noemde bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum Kees en Amanda Vissers-van der Linden uit Bussum. George Harinck zocht uit hoe zij Joden hadden gered.