Direct naar artikelinhoud

Homans weigert contractuele ambtenaren (voorlopig) aanvullend pensioen

Homans weigert contractuele ambtenaren (voorlopig) aanvullend pensioen
Beeld Photo News

Vlaams minister van Amb­tenarenzaken Liesbeth Homans (N-VA) gaat haar Vlaamse contractuele ambtenaren voorlopig geen aanvullend pensioen toekennen, hoewel de federale contractuelen dat wel zullen krijgen. Dat schrijven de Mediahuis-kranten vandaag. Volgens het kabinet-Homans komt het aanvullend pensioen er wel degelijk. Maar eerst zijn nog een reeks studies nodig. "Daarbij zullen ook de budgettaire consequenties in rekening gebracht moeten worden", zegt haar woordvoerder.

Omdat ze als niet-vastbenoemde ambtenaren een pensioen krijgen zoals gewone werknemers, en dus een pak minder dan hun collega's, kunnen alle ambtenaren vanaf dit jaar een aanvullend pensioen krijgen. De federale regering voorziet 30 miljoen euro om dit jaarlijks te doen. "Maar Homans heeft de vakbonden laten weten dat ze daar nu geen geld voor heeft", zegt Luc Hamelinck, voorzitter van ACV-Openbare Diensten.

Homans' woordvoerder Antoon De Bock zegt dat eerst nog studiewerk nodig is voor van een aanvullend pensioen sprake kan zijn. Maar volgens Hamelinck had Homans dit huiswerk al gemaakt kunnen hebben. Het is volgens hem hoogst ongebruikelijk dat Vlaamse ambtenaren minder krijgen dan hun federale collega's.

Gents schepencollege stapt naar Raad van State tegen Homans

Het Gentse stadsbestuur stapt naar de Raad van State tegen de vernietiging van 508 ambtenarenbenoemingen door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans. Dat heeft het schepencollege vanmiddag beslist.

508 ambtenaren met meer dan 12 jaar dienst kregen in april het statuut, maar de benoemingsprocedure gebeurde volgens Homans niet wettelijk. In een persbericht bevestigt de stad Gent dat de procedure wordt opgestart. De beslissing was vorige week al aangekondigd, maar het schepencollege start nu officieel de procedure tot nietigverklaring bij de Raad van State om de benoemingen alsnog goedgekeurd te krijgen. Het stadsbestuur reageert met de beslissing op minister Homans, die stelt dat het gelijkheidsbeginsel is geschonden bij de statutarisering van de ambtenaren.

Het kabinet van Homans reageert afwachtend op de beslissing van het schepencollege. "Het staat iedereen vrij om naar de Raad van State te trekken", klinkt het.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie