Luister naar

Trump speelt hoog spel in ruzie over bouw muur

Nieuws
Als het Amerikaanse Congres geen geld vrijmaakt voor een muur langs de Mexicaanse grens, dan dreigt president Trump ambtenarensalarissen in te houden en overheidsinstellingen te sluiten. Zal het echt zover komen?
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
donderdag 24 augustus 2017 om 03:00
President Donald Trump spreekt zijn aanhang in Phoenix (Arizona) toe.
President Donald Trump spreekt zijn aanhang in Phoenix (Arizona) toe. ap / Rick Scuteri

Washington

Wat heeft Trump gezegd?

Dat het Congres vóór 30 september een akkoord moet sluiten over de begroting van 2018, inclusief een uitgavenpost voor een muur tussen de VS en Mexico. Trump heeft 1,6 miljard dollar gevraagd voor de start van de bouw. Komt dit geld er niet, ‘than we have to close down our government’ (dan zullen we de overheid moeten sluiten), zei Trump in Phoenix op een bijeenkomst met aanhangers.

Waarom maakt Trump zich zo druk?

Die bouw van de muur – bedoeld om illegale migratie vanuit Midden-Amerika tegen te gaan – was een speerpunt tijdens zijn verkiezingscampagne. In het Congres liggen niet alleen de Democraten dwars bij het begroten van de bouwkosten, maar ook veel Republikeinen vinden de muur weggegooid geld. Het begrotingstekort loopt daardoor verder op en de kiezers is juist belastingverlaging beloofd.

Analisten schatten de totale kosten van de muur op zeker twaalf miljard dollar.

Wat betekent ‘het sluiten van de overheid’?

De overheidsuitgaven worden tijdens een zogenoemde shutdown aan banden gelegd, totdat er een nieuwe begroting is. Ambtenaren worden dan bijvoorbeeld met onbetaald verlof gestuurd en er is alleen geld om cruciale diensten te laten doordraaien, zoals de douane en de kustwacht.

Een shutdown is overigens meer dan financiële ellende: het is ook een signaal dat Amerikaanse politici moeilijk compromissen sluiten.

Is een shutdown uniek?

Het komt sporadisch voor. De voorlaatste keer was in 1996 en de laatste keer in 2013. In hun verzet tegen de zorgverzekeringswet van oud-president Barack Obama, wilden de Republikeinen in 2013 alleen akkoord gaan met geld voor Obamacare als de wet vier jaar werd uitgesteld. De Democraten weigerden, waarop de overheid ‘op slot’ ging. Circa 800.000 ambtenaren werden naar huis gestuurd, nationale parken gingen dicht, het Vrijheidsbeeld sloot zijn deuren, gerechtshoven deden alleen de allernoodzakelijkste zaken, poliklinieken zegden afspraken af etcetera. Pas na enkele weken, toen er alsnog een akkoord was over Obamacare, kwam er een begrotingsakkoord.

Kan de door Trump geopperde shutdown voorkomen worden?

Achter de schermen wordt door de Republikeinen, de Democraten en het Witte Huis onderhandeld. In het voorjaar stemde het Congres ook al niet in met extra geld voor de bouw van de Amerikaans-Mexicaanse muur. Toen werd de ruzie bijgelegd door extra financiën vrij te maken voor onder meer extra grensbewaking. Een halfjaar later lijkt het geduld van Trump op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’