Direct naar artikelinhoud
DM ZAPT

Is het zoveel gevraagd om de kandidaten van 'Bake Off Vlaanderen' een taart in de vorm van Bart De Wever te laten maken?

Presentatrice Nicole Byer en toppatissier Jaques Torres in 'Nailed It!', een programma waar 'Bake Off Vlaanderen' nog veel van kan leren.Beeld Netflix

In DM ZAPT zet de redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Pieter Dumon over de Netflix-show Nailed It! en waarom Wim Opbrouck daar misschien toch eens naar moet kijken.

Miljoenen kijkers met een steeds groter wordende appetijt. Deelnemers die instant beroemd worden en juryleden wier quotes overal te lande aan keukenmuren belanden. The Great British Bake Off is over het Kanaal een absoluut instituut. Televisiezender VIER kocht vorig jaar het originele Britse format over in de hoop daar een graantje van mee te pikken. 

Wie al eens een bresiliennetaart bakt, weet uit ervaring dat je bij patisserie maar best zo dicht mogelijk bij het recept blijft. En dus werd het Britse voorbeeld minutieus gekopieerd. De deelnemers doen hun ding in een stijlvolle witte tent. Ze worden het vuur aan de schenen gelegd door een jury die niet minder dan perfectie eist. En als dat hen te veel wordt kunnen ze uithuilen bij de presentator die tijdens het bakproces al grappend van fornuis naar fornuis trekt.

Die laatste rol was West-Vlaams multitalent Wim Opbrouck op het lijf geschreven. Maar tijdens het eerste seizoen van Bake Off Vlaanderen zat die toch wat gevangen in zijn Britse dwangbuis. Zijn voorgekauwde grapjes misten smaak en omdat de jury in de eerste paar afleveringen nog niet door durfde te bijten, was er ook naar zijn troostende schouder weinig vraag.

Haaientaart

Het tweede seizoen, dat sinds een paar weken loopt, brengt beterschap. De jury is scherper en Opbrouck grappiger. En toch zijn we nog niet helemaal overtuigd. De schuldige daarvoor heet Nicole Byer en is tegenwoordig op Netflix te bewonderen. Daar presenteert ze Nailed It!, een next level-bakprogramma waarin alle remmen los mogen. 

Niet dat ze bij VIER nu plots 'Nailed It!' moeten plagiëren, maar een beetje buiten de lijntjes kleuren moet toch kunnen?

Het begint al met de kandidaten die meestal amper een ei kunnen bakken. Die worden de keuken ingejaagd om daar in amper een paar uur tijd de meest onmogelijke opdrachten tot een goed einde te brengen. Een taart in de vorm van een bloeddorstige haai, een cake die een uitbarstende vulkaan voorstelt of een crème au beurre die als twee druppels water op president Trump lijkt. Niets is te gek.

Duimen en vingers

Hulp krijgen de bakkers van de Franse toppatissier Jacques Torres. Maar omdat de andere kandidaten die hulplijn kunnen saboteren, bijvoorbeeld door Torres te verplichten zijn tips enkel in het Frans te debiteren, zetten zijn reddingsoperaties meestal weinig zoden aan de dijk. Tel daar nog de vaak hilarische commentaren van Byer bij, die buiten de studio aan de kost komt als comédienne, en je hebt een bakprogramma om duimen en vingers bij af te likken. 

Niet dat ze bij VIER nu plots Nailed It! moeten plagiëren, maar een beetje buiten de lijntjes kleuren bij Bake Off Vlaanderen moet toch kunnen? Een bakopdracht waarbij de kandidaten een buste van Bart De Wever in elkaar moeten zien te flansen, is dat echt te veel gevraagd?

Trump voor en nadat hij door de amateurbakkers van 'Nailed It!' onder handen werd genomenBeeld Netflix