Juan (33) is de dikste man ter wereld. Maar voor zijn grote droom moet alles wijken

© AFP

De Mexicaan Juan Pedro Franco (33) is officieel nog steeds de dikste man ter wereld. Twee jaar geleden werd hij met een gewicht van maar liefst 595 kilogram opgenomen in het Guinness Recordboek. Intussen is hij al 250 kilogram afgevallen, want voor zijn grote droom moet alles wijken.

nadb

In de periode rond de weging door Guinness World Records ging het helemaal niet goed met Juan Pedro Franco. Hij leed aan diabetes, hoge bloeddruk en had problemen met zijn longen. Bovendien lijdt de man ook aan hypothyreoïdie, een stoornis een tekort aan schildklierhormoon veroorzaakt. Hij was voortdurend aan zijn bed gekluisterd.

De artsen hadden allesbehalve hoopgevend nieuws voor hem. Als hij niet snel afviel, was zijn leven in gevaar. Daarom kon hij niet anders dan kiezen voor een dubbele maagoperatie.

Zijn arts Jose Antonio Castaneda legde hem eerst en vooral een streng dieet op. Daardoor slaagde Juan erin voor de operatie al 175 kilogram af te vallen. Dat was ook noodzakelijk om de eerste bypass, in mei vorig jaar, te laten plaatsvinden. Zes maanden later volgde dan een tweede operatie.

Grote droom

Intussen weegt de 33-jarige Mexicaan nog zo’n 345 kilogram. Castaneda verwacht dat hij het komende anderhalf jaar nog 100 kilogram extra zal kunnen kwijtspelen.

Hoewel Juan Pedro nog steeds 24 uur per dag extra zuurstof toegediend krijgt, brengt hij steeds minder tijd door in bed. Hij is er zelfs in geslaagd om met een rollator enkele stappen te zetten. Voor het eerst in jaren. En daardoor heeft hij nu één grote droom: weer kunnen lopen.

(Lees verder onder de foto)

© AFP

Beweging

Een groot deel van zijn dagen besteedt hij nu aan zijn oefeningen. Hij heft gewichten en oefent op zijn handgestuurde hometrainer. Met een op maat gemaakte metalen structuur slaagt hij er nu zelfs bijna in om zelfstandig recht te komen. “Ik ben heel blij dat alles goed gaat”, vertelt hij aan AFP.

Toch blijven de artsen zeer waakzaam. “Hij beweegt elke dag meer”, klinkt het. “Hij doet er alles aan om zijn leven op het goede spoor te krijgen en is heel positief ingesteld. Maar hij blijft een complexe patiënt en loopt nog steeds gevaar.”

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen